Logo Realitatea.md

Lucrările de reabilitare a acoperișului Institutului de Zoologie tărăgănează. Filip: ”De ce nu s-a făcut reparaţie până acum?” (VIDEO)

11 Iulie 2018, 16:02 // Societate

Deși a trecut ceva timp de la incendiul care a distrus acoperișul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, lucrările de reabilitare bat pasul pe loc. Subiectul a fost discutat astăzi în cadrul ședinței Guvernului Republicii Moldova.

Embed:

Premierul Pavel Filip a declarat că va fi alocată toată suma de bani necesară pentru a repara acoperişul deteriorat, însă nu înțelege totuși de ce lucrările tărăgănează.  

”Vreau să aduc aminte că acest institut este la balanţa Academiei de Ştiinţe, după care din discuţiile pe care le-am avut, 40 de ani de zile Academia de Ştiinţe nu a făcut nimic pentru acest institut. În acelaşi timp, în data de 24 mai, noi în regim de urgenţă am petrecut şedinţa comisiei pentru situaţii excepţionale şi am aprobat alocarea banilor pentru a repara acest acoperiş. Eu îmi aduc aminte cu lux de amănunte de ce a fost o urgenţă să întrunim această comisie şi am spus că până când în urma investigaţiilor vom înţelege cine se face vinovat, noi nu ne putem permite ca ploile să distrugă această clădire în continuare. De aceea, alocăm bani din bugetul statului, facem această reparaţie, după care când va fi identificat cel vinovat vor fi restituite cheltuielile pe care le-a suportat statul”, a declarat Filip.

Prim-ministrul a solicitat Ministerului Finanțelor să verifice care este problema. În caz că este una birocratică, să se întreprindă măsurile necesare pentru a elimina acest flagel.

”Eu înţeleg că avem proceduri birocratice, însă în același timp avem o situație de urgență, de accea o să rog în continuare Ministerul Educaţiei, dar şi Ministerul Economiei, aşa cum am vorbit la acea şedinţă să luaţi măsurile cât mai rapid, astfel încât să reparăm acoperişul acestei clădiri. În acelaşi timp, vreau să-mi spuneţi de ce au fost tărăgănate aceste lucrări până acum. Dacă avem bariere de ordin birocratic înseamnă că trebuie să intervenim şi să modificăm acest lucru și aici o să rog şi Ministerul Finanţelor ca să vedem care este problema. Ori anunțăm concurs şi se identifică cel care va trebui să efectueze aceste lucrări, dacă este aşa, atunci în situaţii de urgenţă trebuie să procedăm absolut după alte reguli. Şi vă rog nu mai departe de ziua de mâine să avem răspuns la această întrebare şi concret să-mi spuneţi când şi cine vor începe aceste lucrări", a adăugat Pavel Filip.

Amintim că incendiul a avut loc pe 20 aprilie 2018, la blocul instituției din cartierul Telecentru al Capitalei. Flăcările au mistuit peste 1000 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar apa folosită la stingerea focului a inundat etajul 4 și subsolul clădirii.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Incendiul de pe strada Academiei din cartierul Telecentru a fost LOCALIZAT! (FOTO/VIDEO)

Acoperișul Institutului de Zoologie, distrus complet după incendiu. Directorul instituției comentează incidentul (VIDEO)

Misiune grea pentru pompieri, care au lichidat astăzi două incendii în Capitală. Imagini VIDEO din timpul intervenției

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3054 -0.4999%
USD USD 17.1322 0.0041%
RUB RUB 0.2559 -1.8788%
RON RON 4.0703 -0.4963%
UAH UAH 0.6291 -0.4904%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile