Logo Realitatea.md

Lucrările de reconstrucție a drumurilor Hâncești–Cantermir și Soroca-Arionești vor demara la finele lunii iulie, promit italienii (VIDEO)

15 Iunie 2016, 12:01 // Economie

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor a organizat astăzi prima întâlnire cu compania italiană „Serenissima Construzione” care s-a angajat să repare porțiunile de drum R34 – Hâncești – Leova – Cantermir și R9 Soroca-Arionești. Italienii promit că vor demara lucrările de reconstrucție a drumurilor la sfârșitul lunii iulie 2016.

Potrivit ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, primul segment de drum va fi reparat în două etape. Prima cu o lungime de 42 de kilometri, cu o valoare de 28,6 mln euro, iar cea de a doua de 41 de kilometri - 24,3 milioane euro. Cel de al doilea segment de drum are o lungime de 31 de kilometri și o valoare de 53 milioane euro.

„Se vorbește de mult timp de reconstrucția acestor drumuri naționale, dar iată în sfârșit am determinat câștigătorul acestei licitații, care s-a început în septembrie 2015, iar la 6 mai 2016 am semnat contractul cu compania Serenissima Construzione. Ieri, am semnat cu ERD Engineering Inspections - firma care va supraveghea și monitoriza aceste trei contracte”. În total vor fi reparate 114 km de drum național, iar valoarea tuturor lucrărilor este de aproximativ 70,8 milioane de euro, bani oferiți de Banca Europeană Reconstrucții și Dezvoltare, sub formă de împrumut. Lucrările urmează să fie îndeplinite în termen de 2 ani după aprobarea ordinului de începere a lucrărilor”, a precizat Chirinciuc. 

Ministrul a menționat că pe ambele sectoare Hâncești-Cantemir urmează să fie reabilitate 18 poduri care sunt din secolul trecut.

„Astăzi ne-am întâlnim cu reprezentanții companiei ca să discutăm și să punem totul la punct. În urma concursului de selectare, o altă companie ucraineană a fost descalificată. Compania italiană a oferit un preț bun, mediu. Sperăm să se încadreze în termeni și să facă lucrul calitativ”, a specificat Chirinciuc.

La rândul său, președintele companiei italiene Alberto Brentegani, a spus că înainte de a demara lucrările de reconstrucție, este necesar de determint sursele necesare, materialele și compania care va face reparația.

„Vom încerca să începem cât mai repede posibil, având în vedere sezonul favorabil pentru lucrările de reparație. Scopul nostru este să reducem pe cât de posibil timpul lucrărilor de construcție. Astfel, dacă va fi emis repede ordinul de execuție a lucrărilor și autorizațiile de construcție, vom putea demara procesul la finele lunii iulie-începutul lunii august curent. Vom angaja companii locale, noi vom răspunde de calitate, dar lucrările vor fi executate de către circa 100 de moldoveni”, a spus Brentegani.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2586 -0.7855%
USD USD 16.4911 -0.2770%
RUB RUB 0.2847 -1.6240%
RON RON 4.3414 -0.8722%
UAH UAH 0.6234 -0.8115%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile