Logo Realitatea.md

Lupu apără miniştrii PD care lipsesc de la muncă: Lumea vrea să-i vadă la ţară, în glod, nu la birou cu cafeluţa

12 Septembrie 2014, 10:50 // Politica
// Autor:  
Maxim Pulber

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a dat o replică „tuturor celor care s-au lansat în acuzații la adresa miniștrilor” care, în loc să fie la muncă, sunt antrenați în campania democraților „Expresul PDM: Vocea Moldovei”. Liderul democrat susține că miniștrii nu au contract de muncă, așa că sunt liberi să fie în teritoriu alături de oameni. Prevederea legală însă, este de o altă „părere”.

foto: facebook.com/pdmorhei

„Vreau să atrag atenţia tuturor celor care s-au lansat cu acuzaţii la adresa miniştrilor. Mult-stimaţi participanţi la acest dialog, rog frumos să atrageţi atenţia că miniştrii şi viceminiştrii, potrivit legii nu sunt funcţionari publici, miniştrii sunt persoane de demnitate publică. Noi am introdus această modificare acum câţiva ani. Deci, ei nu au contract de muncă, ei nu au zi limitată de muncă, ei sunt persoane politice şi viaţa lor depinde de la ciclu politic până la ciclu politic”, a spus Lupu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Mai mult, liderul PD a mai adăugat: „Cei care îmi adresează mie asemenea întrebări, să le pună oamenilor”. „Ce gândesc oamenii?! Ei vor să-şi vadă miniştrii în cabinete, cu aer condiţionat, cu o cafeluţă, cu o hârtie în şedinţă sau ei vor să-i vadă pe miniştri în glod, la ţară, în faţa oamenilor, să răspundă, să le povestească ce au făcut, să fie lăudaţi, să fie criticaţi”, a mai spus Lupu în apărarea miniștrilor PD.

De altă parte, Legea cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, adoptată de Parlament pe 16 iulie 2010, la care face referire Marian Lupu, îl contrazice. Conform articolului 9 al legii, „Exercitarea mandatului şi timpul de muncă”, indică expres că „demnitarul îşi exercită încontinuu mandatul pe toată durata acestuia”, iar „durata timpului de muncă al demnitarului, inclusiv a celui lucrat peste durata normală, este reglementată în modul corespunzător de prevederile aplicabile ale legislaţiei muncii referitoare la timpul de muncă, în partea în care aceste raporturi nu sunt stabilite în legea specială ce reglementează activitatea acestui demnitar”.

Suplimentar, articolul 10 al aceleeași legi prevede că „demnitarul poate avea calitatea de membru al partidelor politice sau al organizaţiilor social-politice legal constituite” și „poate fi exponent al partidelor politice sau al organizaţiilor social-politice în cadrul autorităţii publice pe care o conduce”, dar „trebuie să se abţină de la propagarea doctrinei şi ideologiei partidului sau organizaţiei social-politice al cărei membru sau al cărei exponent este, inclusiv să se abţină de la participarea la colectarea de fonduri, la folosirea resurselor administrative, la afişarea însemnelor sau a obiectelor inscripţionate cu sigla sau cu denumirea partidelor politice ori a candidaţilor acestora, de la crearea sau contribuirea la crearea unor subdiviziuni ale partidelor politice în cadrul autorităţii publice pe care o conduce”.

Realitatea.md amintește că, până acum, în campania „Expresul PDM: Vocea Moldovei”, alături de liderul PD, Marian Lupu și alți deputați democrați, la întrunirile din teritoriu au participat ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei - Valentina Buliga, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor - Pavel Filip, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor- Vasile Botnari şi ministrul Culturii - Monica Babuc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile