Logo Realitatea.md

MAEIE îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul georgian la 10 ani de la conflictul armat dintre Georgia și Rusia

07 August 2018, 17:28 // Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprimă sentimentele de solidaritate cu poporul georgian, în contextul comemorării tragicelor evenimente din Georgia, care s-au produs în 2008, reiterând, totodată sprijinul său ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a țării.

Foto Simbol

„Agresiunea militară contra Georgiei din 2008 a însemnat o încălcare gravă a principiilor fundamentale ale dreptului internaţional, în particular, prin amestec brutal în treburile interne ale altui stat, recurgerea la forţă în relaţiile dintre țări şi încălcarea grosolană a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a unui stat membru al ONU. În rezultatul intervenției militare împotriva poporului georgian, Georgia a pierdut mai multe vieţi omeneşti şi a avut de suferit pagube materiale şi teritoriale semnificative. Republica Moldova permanent a condamnat ingerința oricărui stat în treburile interne al altei țări prin orice forme, optând pentru relații egale de parteneriat, cu respectarea independenței, suveranității și integrității teritoriale, reieșind din dreptul internațional și prevederile Cartei ONU”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Drept exemplu, al acestei politici servește și Rezoluția Adunării Generale ONU privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova", votată de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite la 22 iunie curent, la propunerea Republicii Moldova.

Amintim că, la 8 august 2008 a început conflictul militar ruso-georgian care a durat cinci zile, iar mii de oameni au fost forțați să fugă din Abhazia și Osetia de Sud, Rusia cucerind aceste teritorii.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile