Logo Realitatea.md

Mai mulți săteni din Dobrogea și-ar fi găsit animalele sfâșiate de lupi! Ministerul Mediului: E un fenomen natural. Nu putem interveni prin acțiuni radicale

22 August 2016, 16:59 // Societate

În satul Dobrogea, suburbie a orașului Chișinău, oamenii susțin că o haită de lupi le-ar fi atacat animalele scoase la pășune pe dealuri. Cazurile ar fi avut loc zilele trecute.

Un sătean susține că și-a găsit vițelul sfâșiat pe un deal din localitate, chiar în plină zi, în locul în care l-a priponit.

De asemenea, proprietarul unei stâni afirmă că și-a găsit berbecul sfârtecat, iar alți săteni spun chiar că au văzut cu propriii lor ochi fiarele care s-au abătut pe la 200 de metri de localitate.

jurnalul.ro

Oamenii sunt panicați de situație, temându-se să-și mai scoată animalele la păscut, să însereze prin sat sau să iasă noaptea prin gospodărie.

Contactat de Realitatea.md, Gheorghe Davidovici, inspector-veterinar la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor, afirmă că a luat act de această sesizare din partea localnicilor și că s-a deplasat miercurea trecută la fața locului, alături de polițiști, pentru a investiga cazul.

Acesta afirmă că nu este primul caz de acest gen în localitate, anterior localnicii ar mai fi suferit pierderi, fiindu-le sfâșiate animalele scoase la pășune: „Noi am discutat în cadrul primăriei aceste cazuri, a fost redactată și o scrisoare către Ministerul Mediului, în care le-am adus la cunoștință situația de fapt. De asemenea, am fost în teritoriu, unde am și făcut un apel către oameni spre a manifesta mai multă atenție pentru siguranța vieții lor, dar și a gospodăriilor acestora”. 

De cealaltă parte, Ala Rotaru, șefa direcției Resurse Naturale și Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, a declarat că nu a primit nicio sesizare în scris despre acest caz și că acesta este un fenomen natural, lupii, aflându-se în migrațiune continuă, caută hrană, astfel se întâmplă ca unele animale lăsate nesupravegheate sau pe timp de noapte, pe dealuri, să fie atacate.

„Aceștia nu atacă în haite și nici nu s-au raportat cazuri de atac asupra oamenilor. E un fenomen natural. În plus, nu putem interveni prin acțiuni radicale, întrucât sunt o specie protejată prin hotărâre de guvern”, a conchis aceasta.

Conform unor estimări, în anul 2010, pe teritoriul Republicii Moldova existau aproximativ 20 de lupi, iar în anul 2012, potrivit recensământului Agenției „Moldsilva”, au fost numărate în jur de 70 de exemplare. Datele recente arată că cifra este în continuă creștere, iar cei mai mulți sunt localizați în zona de sud a țării.

Lupul este un animal protejat de Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna în 1979 și, prin urmare, aceștia nu pot fi împușcați, fiind incluși în Cartea Roșie.

Citeste tot despre: lupi, satul Dobrogea, satul Dobrogea lupi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7527 -0.2595%
USD USD 17.6166 -0.2062%
RUB RUB 0.2797 -0.5688%
RON RON 4.1748 -0.2199%
UAH UAH 0.6762 -0.7340%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile