Logo Realitatea.md

Manfred Weber, votat candidatul PPE la președinția Comisiei Europene

08 Noiembrie 2018, 16:36 // În lume

Europarlamentarul german Manfred Weber a fost votat joi candidatul Partidului Popular European (PPE) la funcția de președinte al Comisiei Europene, în cadrul Congresului de la Hesinki, cu 492 voturi față de 127 ale contracandidatului său, finlandezul Alexander Stubb. Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE, a declarat pentru HotNews.ro că Weber cunoaște foarte bine situația din România și va apăra interesele țării noastre la nivel european.

"Acest vot înseamnă că, dacă PPE va câștiga alegerile europarlamentare, atunci Manfred Weber va fi viitorul președinte al Comisiei Europene, exact așa cum Jean-Claude Juncker a fost în ultimii 4 ani președinte, fiindcă în 2014 a fost candidatul ales de PPE la Congresul de la Dublin. Manfred Weber a câștigat în urma unui proces deschis, democratic, transparent și predictibil împotriva celui de-al doilea candidat, Alexander Stubb din Finlanda, fost prim-ministru și ministru de Finanțe și de Externe al Finlandei. Noi deja din luna aprilie am anunțat cum vom selecta candidatul, termentul limită de depunere a candidaturilor a fost 17 octombrie. Acest lucru dă o greutate alegerii lui Manfred Weber, mai ales în raport cu celelalte familii politice. Socialiștii europeni îl vor alege pe Frans Timmermans, dar Frans Timmermans este singurul candidat de la socialiști. Deci se vor întâlni iarăși tovarășii din toate țările UE și vor ridica mâna în favoarea candidatului unic, la fel cum au făcut în 2014 în favoarea lui Martin Schulz. PPE a avut acum o competiție între doi candidați buni și câștigătorul are o mare legitimitate democratică. Candidații sunt din următoarea generație de politicieni - Alexander Stubb are 50 de ani, iar Weber 46 de ani. Este evident că prin alegerea de către PPE a unui candidat de 46 de ani vrem să atragem tinerii la vot", a declarat Mureșan pentru HotNews.ro.

Acesta a anunțat că Weber va veni de mai multe ori în România până la alegerile europarlamentare.

"Manfred Weber cunoaște exact situația din România și va fi un apărător al intereselor României la nivel european. A fost liderul grupului PPE în Parlamentul European în ultimii 4 ani, iar un om politic care a avut funcții de conducere la nivelul întregii UE înțelege mult mai bine realitatea din toate statele europene decât un om politic care a avut funcții de conducere într-un singur stat membru", a mai explicat Mureșan, întrebat de ce a ales PNL să îl susțină în fața lui Stubb.

Weber, în vârstă de 46 de ani, este în prezent liderul grupului PPE din Parlamentul European. El a fost susținut pentru această candidatură atât de PNL, cât și de UDMR, cele două partide din România membre PPE.

"Nu putem cere altor state, din afara Europei, să respecte statul de drept dacă noi nu o facem. De aceea, următoarea Comisie Europeană ar trebui să propună un nou mecanism privind statul de drept", a afirmat Weber la Helsinki, potrivit contului său de Twitter.

"Identitățile noastre locale, naționale și europene nu se contrazic, ci aparțin împreună. Noi, creștin-democrații, credem în subsidiaritate. Nu fiecare problemă din Europa trebuie să fie o problemă a Europei. Trebuie să respectăm nivelurile local, regional și național de guvernare. Nu vreau ca europenii să se împartă între nord și sud, est și vest, țări mici și țări mari. Nimeni nu trebuie să se simtă ca un cetățean de mâna a doua în Europa. Treaba mea este să țin Europa împreună", a mai spus acesta.

Liderul PNL Ludovic Orban a afirmat la Helsinki, pentru caleaeuropeana.ro, că Weber este favorabil primirii României în Schengen.

"Știți foarte clar că Manfred Weber a exprimat o poziție favorabilă primirii României în Schengen, cu singura condiție ca și noi să respectăm criteriile. A fost întrebat și de aderarea la Euro, dar răspunsul a fost unul singur: atunci când România va respecta cele cinci criterii. Am avut discuții extrem de interesante și considerăm că Manfred Weber este un candidat care cunoaște problematica din România, unul extrem de potrivit pentru situația actuală din UE", a declarat Orban, prezent la Helsinki.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0977 0.0000%
USD USD 17.9332 0.0000%
RUB RUB 0.2781 0.0000%
RON RON 4.2210 0.0000%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile