Logo Realitatea.md

Mare ATENȚIE de unde cumpărați PESTICIDE și SEMINȚE. Produse contrafăcute și cu termen expirat, depistate de ANSA la un magazin agricol din țară

06 Martie 2017, 18:09 // Societate

Semințe comercializate fără a fi ambalate sau etichetate, produse contrafăcute și lipsa actelor de proveniență a firmei. Asta au depistat reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) la un magazin agricol din țară.


Foto: ansa.gov.md

Este vorba despre un magazin agricol al companiei “AGROFARMSERV SRL”, la sediul căruia colaboratorii direcției ANSA au depistat mai multe încălcări grave ale legislației în vigoare. Printre ilegalitățile descoperite se numără:

- Comerțul produselor contrafăcute, aduse pe calea contrabandei, neînregistrate în Republica Moldova, expirate, neetichetate în limba de stat. Cantitatea produselor contrafăcute a fost una impunătoare de ordinul sutelor de ambalaje, pretinse a fi pesticide.

- Reambalarea în cantități mici fără etichetarea de rigoare, în lipsa permisiunii ANSA și a producătorului. Aceste produse pot fi ușor confundate cu produse de uz menajer sau cu băuturi. Anume asemenea reambalare în pet-uri de apă potabilă sau de ulei, a cauzat decesul unui copil în vara anului 2016.

- La fața locului lipseau documentele de proveniență și de calitate ale produselor, de asemenea și registrul de evidență a stocului de pesticide.

- Personalul angajat nu dispunea de studii în domeniul protecției plantelor, agronomiei sau horticulturii. De asemenea personalul nu a fost instruit privind normele minime sanitare, nu a fost supus controlului medical și nu dispunea de echipamentul de protecție cuvenit.

- Semințele se comercializau fără a fi ambalate sau etichetate, în lipsa certificatelor prevăzute de Legea Nr. 68 din 05.04.2013. Proveniența semințelor nu putea fi demonstrată. Acestea proveneau din contrabandă sau erau contrafăcute.

În urma ilegalităților depistate, reprezentanții ANSA au interzis comercializarea pesticidelor de către “AGROFARMSERV SRL” urmând să fie emisă decizia de retragere a Autorizației de funcționare a depozitului companiei de păstrare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizaților. La fața locului au fost solicitați polițiștii, care urmează să investigheze cazul.

Încălcarea regulilor stabilite se pedepsește cu amendă în mărime de până la 47.500 lei sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de până la 200.000 lei cu privarea dreptului de a exercita o anumită activitate.

Foto: ansa.gov.md

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 0.0000%
USD USD 17.6396 0.0000%
RUB RUB 0.2751 0.0000%
RON RON 4.1166 0.0000%
UAH UAH 0.7178 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile