Logo Realitatea.md

Marea Unire din 1918 va fi sărbătorită la Chișinău. Unioniștii organizează un marș în centrul Capitalei

01 Decembrie 2017, 15:22 // Societate

Alianța pentru Centenar, reprezentată de organizațiile unioniste, desfășoară sâmbătă, 2 decembrie, un marș pentru a marca 99-a de ani la unirea din 1 decembrie 1918 și constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman. Acțiunea va începe la ora 14.00, de la monumentul lui Ştefan cel Mare. Manifestanții vor mărșălui pe str. Bănulescu Bodoni, apoi vor coti pe str. Mateevici, vor trece pe lângă Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice, acolo unde la 27 martie 1918 a fost votată unirea Basarabiei cu România. Apoi vor coborî pe Sfatul Țării până la bd. Ştefan cel Mare, vor coti spre scuarul Europei, unde vor desfășura un miting.

Foto simbol: Economica.net

Ion Leaşcenco, președintele Blocului Unității Naționale „BUN”, a spus vineri, 1 decembrie, la o conferință de presă la IPN, că pentru Basarabia ziua de 1 decembrie, când este marcată Ziua Națională a României, este una importantă. Ion Leaşcenco a îndemnat cetățenii să vină la marș într-un număr cât mai mare.

„Trebuie să spunem tuturor că viitorul Republicii Moldova este unul românesc și european. Trebuie să transmitem un mesaj de coeziune, de unitate tuturor cetățenilor Republicii Moldova, că noi ne dorim unirea. Este datoria noastră să ne implicăm și să ajungem la întregirea neamului românesc”, a spus Ion Leaşcenco.

„În țările dezvoltate a ieși în stradă și a-ți cere dreptul este ceva firesc. Din moment ce statul nostru pretinde a fi unul cu valori europene, trebuie să asculte vocea noastră atunci când avem o năzuință. Vă îndemn pe toți, cei care cred că Republica Moldova poate avea viitor doar alături de România, să ieșiți mâne, să veniți la monumentul lui Ştefan cel Mare”, a declarat vicepreședintele BUN, Oleg Chicu.

Vlad Bileţchi, președintele Asociației Obștești „UNIREA - ODIP”, a anunțat că în cadrul acțiunii vor fi distribuite panglici și drapele tricolore, calendare cu personalitățile marcante ale idealului românesc. „Ziua de 1 decembrie nu este o sărbătoare doar pentru români și pentru cei care îmbrățișează valorile românești. Este a tuturor”, a spus Vlad Bileţchi.

„Ne-am unit în centenar ca anul viitor să lucrăm împreună, să convingem oamenii că unirea este în beneficiul lor”, a spus Vitalie Prisăcaru, vicepreședinte Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Igor Budeanu, vicepreședintele Tinerii Moldovei a declarat că pentru anul viitor au pregătit un șir de acțiuni, pe care le vor anunța ulterior, astfel ca la sfârșitul anului 2018 să existe peste un milion de cetățeni ai Republici Moldova unioniști, alegători care să susțină unirea. 

Citeste tot despre: marș, Marșul Unirii, ODIP, Romania, unioniști
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS