Logo Realitatea.md

Marian Lupu consideră că limba de stat în Constituție nu trebuie modificată

10 Februarie 2018, 09:23 // Actualitate

„Articolul 13 din Constituția țării trebuie să rămână neschimbat pe motivul că, după decizia Curții Constituționale, în pachetul constituțional deja se regăsește definiția de limbă română pentru asigurarea abordării europene „Unitate prin diversitate”. Declarația a fost făcută de către președintele fracțiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, în cadrul unui interviu acordat pentru Europa Liberă.

Foto: en-crimemoldova.com

Potrivit democratului, nu este necesar de a schimba sintagma „limba moldovenească” în limba română, deoarece odată cu introducerea în constituție a obiectivului strategic de orientare europeană a țării, asta presupune „asigurarea respectului față de oricare cetățean din țara noastră și dreptul lui la autoidentificare etnică, culturală și lingvistică, respectiv asta înseamnă că art. 13 trebuie să rămână neschimbat”.

„Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiție foarte importantă pentru păstrarea identității statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemență eliminarea din art. 13 a definiției de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă, haideți să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două națiuni, două țări, se promovează alt concept: o limbă, o națiune, o țară. Eu am fost mereu pentru statalitatea și suveranitatea țării, ca și majoritatea covârșitoare a colegilor din PDM și asta este poziția oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra și vom promova în continuare valorile de suveranitate și independență a statului nostru”, a menționat Lupu.

Realitatea.md amintește că  la 31 octombrie 2017, Curtea Constituțională a dat undă verde Parlamentului pentru a modifica articolul 13, privind eliminarea sintagmei de „limbă moldovenească” și înlocuirea acesteia cu limba română. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3301 -1.1203%
USD USD 16.6631 -0.1145%
RUB RUB 0.2622 -1.6873%
RON RON 4.1508 -1.0866%
UAH UAH 0.6307 -0.7553%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile