Logo Realitatea.md

Marian Lupu i-a sugerat premierului Valeriu Streleț să-și dea DEMISIA pentru a evita căderea Guvernului prin moțiune (VIDEO)

28 Octombrie 2015, 18:53 // Politica

Partidul Democrat din Moldova i-a propus premierului Valeriu Streleț să-și dea demisia din propria inițiativă. Astfel, potrivit liderului democrat Marian Lupu, care a făcut anunțul acum câteva minute, se va evita posibila cădere a Guvernului prin moțiunea de cenzură și va crea premisele pentru „reclădirea imediată a unei alianțe europene care ar dispune de o majoritate clară și stabilă în Parlament”.

„Negocierile pot merge foarte rapid cu participarea și celor din grupul Leancă, cu participarea și altor deputați, și în cadrul acestor negocieri să vedem cine urmează să fie numit prim-ministru, miniștri și așa mai departe”, a declarat Marian Lupu, potrivit căruia, pentru aceasta ar fi suficiente zece zile.

„Domnul Streleț a luat act de această informație și a spus că merge să discute la partid. Declarații de genul că suntem 51 cu un vot de după gratii și că va acționa majortatea parlamentară în asemenea mod, eu nu pot să o iau în serios. Vreau să avem o majoritate funcțională, lucrativă”, a mai spus liderul PD.

Marian Lupu nu a exclus că în cazul în care premierul Streleț își va depune demisia, următorul premier ar putea fi tot de la Partidul Liberal Democrat din Moldova, dar „toate aceste momente vor ține de negocieri”. „Noi va trebui să găsim loc în organele de conducere și a Parlamentului și a Guvernului pentru toți actorii politici care se vor regăsi în cadrul acestei majorități parlamentare stabile”.

„Colegial, așa cum am promis, voi aștepta rezultatul discuției, în funcție de acest răspuns, ne vom convoca la biroul permanent extins, și vom adopta o decizie”, a mai spus Lupu după ședința Consiliului AIE-3.

Primul în fața presei a ieșit premierul Valeriu Streleț, acesta a menționat că a înaintat o anexă la acordul de constituire al Alianței pentru Integrare Europeană 3, privind eforturile pe trei domenii distincte: social-economic, energetic, și lupta anticorupție, sistemul judecătoresc. Acesta a menționat că colegii din AIE au promis că vor examina mai detaliat proiectele propuse.

„Nu am primit un răspuns, vor susține moțiunea sau nu. Urmează să ia o decizie acum seara, eventual mâine dimineață. Mergem și noi la partid să mai discutăm”, a mai spus premierul, dar a evitat să spună despre propunerea Partidului Democrat.

Liderul liberal, Mihai Ghimpu, ultimul ieșit de la ședința Consiliului AIE, a menționat că Partidul Liberal nu va susține moțiunea de cenzură așa cum anunța-se anterior, respectiv, este „departe de toate aceste propuneri” și „nu se implică”. Întrebat cum ar fi mai onorabil pentru Guvernul Streleț, să-și dea demisia sau să cadă în urma moțiunii de cenzură, Mihai Ghimpu a spus: „Onorabil ar fi să nu trăim cu mintea moldoveanului de pe urmă”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3244 -0.9219%
USD USD 17.7272 -0.1538%
RUB RUB 0.2478 -1.1568%
RON RON 3.9914 -0.8890%
UAH UAH 0.6595 -0.6777%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile