Logo Realitatea.md

Mark Zuckerberg, audiat mai bine de CINCI ore în Congresul SUA. Senatorii încă nu înțeleg exact cum funcționează Facebook?! (VIDEO)

11 Aprilie 2018, 11:11 // Tech

Mark Zuckerberg, co-fondator și președintele executiv al Facebook, a fost în Congresul american ca să vorbească despre probleme de după dezvăluirile despre Cambridge Analytica. Audierea a lăsat mai multe întrebări decât răspunsuri. Acesta a fost audiat vreme de cinci ore. La finalul acestei șederi în Congres, senzația celor mai mulți spectatori a fost că senatorii încă nu înțeleg exact cum funcționează Facebook, dar nici ce face Mark Zuckerberg propriu-zis. În egală măsură, au fost și senatori pregătiți să pună niște întrebări mai serioase, mai la subiect.

Embed:

Playtech scrie că din toate aceste întrebări rămân câteva probleme pe care Facebook le are acum și pe care Mark Zuckerberg nu știe cum să le rezolve în viitor, și anume: 

Mark Zuckerberg nu exclude un Facebook „pe bani”. Aici a fost ușor de tranșat, nu i-a fost greu directorului să promită că va gândi și un model pe bază de abonament. Restul utilizatorilor oricum vor alege versiunea gratuită.

Facebook e un monopol și nici măcar Mark Zuckerberg nu știe vreun concurent. Facebook, ca Microsoft sau Apple sau IBM în vremurile bune, s-a purtat pe cât de agresiv a putut cu concurența.

Mark Zuckerberg se jură că Facebook nu te ascultă prin microfon. Bine, aceasta e o conspirație mai veche și nu va muri curând. Până și denunțătorul Cambridge Analytica a zis că Facebook face asta, dar într-o anumită măsură, pentru anumite lucruri. Mark Zuckerberg a spus că Facebook nu te ascultă. Folosește microfonul doar pentru videouri, în mod evident, dar altfel nu.

Facebook vede salvarea în inteligență artificială. Pe măsură ce a făcut tot mai mulți bani, compania și-a dat seama că poate să nu investească în angajați, ci poate să creeze programe. Acum e vorba de inteligența artificială despre care Zuckerberg a vorbit în Congres. El susține că această ramură a tehnologie poate ajuta rețeaua socială să controleze mai bine conținutul.

Oamenii care ar trebui să facă legi pentru Facebook nu înțeleg tehnologia. Poate ca sună mult, circa cinci ore de audieri, dar realitatea e că mare parte din timp a fost ca un quiz purtat pe Google. Mare parte din întrebări aveau răspunsuri cunoscute. Sigur, problema monopolului e reală și de luat în calcul. Dar întrebările proaste puse de senatori arată, o situație care nu e doar în America, cât de puțin știu cei care fac legi despre produsele pentru care ar trebui să facă legi.

Mark Zuckerberg şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica”. El a spus că este greşeala sa şi că îi pare rău, prezentând o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare.

"Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.

"Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian. 

Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situaţie, Zuckerberg a răspuns negativ. "Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră”, a spus el.

Fiind întrebat dacă este de părere că cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de acest scandal sunt victime, Mark Zuckerberg a spus că da.

Heller a mai întrebat şi dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conţinut din convorbiri telefonice”, a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.

El a omis, însă, să răspundă la o altă întrebare a senatorului - dacă Facebook ar trasa vreodată o linie în privinţa tipului de date pe care le colectează sau le foloseşte pentru companiile de publicitate.

Zuckerberg a mai spus că ideea că Facebook "ascultă utilizatorii” este o "teorie a conspiraţiei”.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut”, a spus el.

LIVE! Co-fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, este audiat în Congresul SUA, privind accesul la datele a peste 87 de milioane de utilizatori

Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, marţi, în timpul audierii sale la comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, scrie BBC. "Ei vor continua să devină mai buni”, a spus Mark Zuckerberg, prezent la audiere în urma izbucnirii scandalului "Cambridge Analytica”.

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievaţi de biroul lui Mueller. "Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidenţială”, a spus Zuckerberg. 

Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false. "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg. 

Răspunzând unei intervenţii a senatorului Tom Udall, Zuckerberg a afirmat că cel mai important lucru care îl preocupă în prezent este să se asigure că nu va interveni nimeni în alegerile care vor avea loc în acest an.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o "greşeală”.

"Cambridge Analytica era advertiser în 2015, aşa că Facebook ar fi putut interzice compania când am aflat prima dată despre colectarea de date. Nu am făcut acest lucru. Acea decizie a fost o greşeală”, a spus CEO-ul Facebook.

Senatorii l-au mai întrebat pe co-fondatorul Facebook dacă interdicţiile impuse de această platformă funcţionează cu adevărat.

Potrivit lui Zuckerberg, companiile Cambridge Analytica, SCL şi AggregateIQ sunt interzise. Însă, el a precizat că nu crede că Facebook înlătură de pe platformă lideri individuali ai acestor companii.

Senatorul Chuck Grassley l-a întrebat pe CEO-ul Facebook câte cazuri de transfer de date impropriu au fost înregistrate. Zuckerberg a răspuns că în prezent compania lucrează la un audit pentru a afla şi că Facebook va da dovadă de mai multă "proactivitate” în acest sens.

Grassley a întrebat şi de ce politica Facebook cu privire la datele disponibile pe platformă nu est mai explicită. "Dacă scrii mult şi explici toate detaliile, probabil că reduci numărul persoanelor care citesc documentul”, a spus Zuckerberg.

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg că "dacă Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate. "Dacă Facebook şi alte companii online nu vor rezolva aceste invadări ale intimităţii, atunci va trebui să facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el.

Un alt senator, Dick Durbin, l-a întrebat pe Zuckerberg dacă ar împărtăşi în faţa Congresului informaţii personale, precum numele hotelului la care a fost cazat noaptea trecută. CEO-ul Facebook a răspuns că nu.

După aceste întrebări, Zuckerberg a precizat din nou că oamenii "aleg să împărtăşească” informaţii pe Facebook.

Menționăm că acţiunile Facebook au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii lui Zuckerberg în Senatul SUA. Miercuri, co-fondatorul Facebook va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.

Sursa: Playtech, News.ro, BBC, The Guardian 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5908 0.2133%
USD USD 17.2507 0.2132%
RUB RUB 0.2683 0.1493%
RON RON 4.1148 0.0365%
UAH UAH 0.6350 0.0788%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile