Logo Realitatea.md

Măsurările parametrilor de calitate a serviciilor de comunicații electronice în Moldova vor fi efectuate conform standardelor europene

25 Aprilie 2018, 22:15 // Actualitate

Măsurările parametrilor de calitate a serviciilor de comunicații electronice vor fi efectuate conform standardelor europene. Azi, membrii executivului au aprobat un proiect de lege în acest sens.

Foto simbol: usek.cl

Potrivit reprezentanților Guvernului, de acest lucru se va ocupa Serviciul Naţional de Management al Frecvenţelor Radio şi Securităţii Cibernetice, care dispune de echipament și tehnică performantă pentru a efectua măsurările.

Anterior această sarcină revenea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), care însă din lipsa capacităților tehnice, se baza pe datele raportate de furnizorii serviciilor respective.

Conform modificărilor aprobate de Executiv, Serviciul Naţional de Management al Frecvenţelor Radio şi Securităţii Cibernetice va transmite datele colectate către ANRCETI – autoritatea responsabilă de controlul calității serviciilor în domeniu.

Eram într-o situaţie paradoxală pentru că existau criterii în licenţele acordate operatorilor, doar că aceşti parametri tehnici nu puteau fi verificaţi şi raportau nemijlocit operatorii. Acum a fost identificat Serviciul, care va avea şi echipamentul necesar, şi eu cred că foarte obiectiv o să ne spună care este nivelul de acoperire cu telefonie mobilă sau mai bine zis – al respectării licențelor obţinute", a menționat în acest context premierul Pavel Filip.

Redirecționarea competențelor va contribui la implementarea cadrului legal necesar pentru monitorizarea obiectivă a calităţii serviciilor de comunicaţii electronice, furnizate prin intermediul rețelelor și stațiilor de radiocomunicații. Acest fapt va îmbunătăți calitatea serviciilor voce şi date în cadrul reţelelor de telefonie mobilă.

Citeste tot despre: ANRCETI, Guvern, servicii de comunicații
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile