Logo Realitatea.md

Măsuri de reeducare pentru minorii care săvârșesc infracțiuni, dar nu pot fi trași la răspundere, susținute de deputați

21 Iulie 2018, 15:58 // Societate

Autoritățile vor întreprinde un șir de acțiuni în vederea reeducării minorilor care săvârșesc infracțiuni, dar nu pot fi trași la răspundere. Majoritatea deputaților au votat ieri proiectul de lege în prima lectură.

Foto: Antena3

Astfel, proiectul include măsurile și serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autoritățile responsabile și modalitățile de intervenție a acestora.

Pentru minorii care săvârșesc infracțiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea următoarelor măsuri: supravegherea specializată, plasamentul în serviciul de tutelă/curatelă sau de tip familial, precum și plasamentul în serviciul de tip rezidențial.

De asemenea, urmează a fi creat un serviciu de tip rezidențial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate.

Prin urmare, copiii care comit infracțiuni mai puțin grave, prevăzute în Codul Contravențional, vor fi supravegheați cu menținerea lor în propriile familii. Aceștia vor trebui să urmeze un curs de învățământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică și tratamente medicale – la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum și înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcție de comportamentul copilului. Părinții ar putea să conteste deciziile luate.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile