Logo Realitatea.md

MECC a stabilit volumul temelor pentru acasă și câte ore trebuie să acorde elevii însărcinărilor (DOC)

07 August 2018, 21:32 // Societate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării expune pentru consultări publice Instrucțiunea metodică privind managementul temelor pentru acasă în învățământul primar, gimnazial și liceal. Volumul temelor pentru acasă pentru fiecare disciplină școlară nu trebuie să depășească, de regula, 1/3 din volumul sarcinilor realizate în clasă, pe parcursul lecției.

Potrivit instrucțiunii, se interzice impunerea elevului să foloseasca suporturi didactice de alternativă daă acesta nu are acces gratuit la aceste surse. În perioada de vacanţă, după probele de evaluare şi în zilele de activităţi transdiciplinare, nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, nu se admite utilizarea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare şi grad înalt de complexitate, exerciţii repetitive, teme necunoscute şi neexersate în clasă.

De asemenea, se recomandă ca temele să aibă caracter practic-aplicativ, legate de viaţa reală (proiecte, machete), respectându-se preferinţele şi interesele elevilor. Temele pentru acasă trebuie să ofere elevului oportunităţi de a exersa abilităţile şi de a aplica principiile cognitive. Acestea sunt orientate spre explorarea zonelor de interes ale elevilor, conform principiilor şcolii prietenoase copilului.

În ciclul primar, timpul alocat temelor nu va depăşi 45-60 de minute zilnic sau cinci ore săptămânal. Pentru clasele a V-VI-a – o oră şi jumătate zilnic, iar pentru clasele a VII-IX-a – două ore.  În ciclul liceal, timpul estimat zilnic realizării temei pentru acasă nu va depăşi două ore şi jumătate, iar volumul săptămânal – 12,5 ore.

Instrucţiunea în cauză va intra în vigoare de la 1 septembrie curent.

CURS VALUTAR BNM
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile