Logo Realitatea.md

Medicamente în valoare de 2,6 milioane de lei, oferite GRATUIT de o companie ungară, beneficiarilor unui Centru de plasament din Chișinău

07 Noiembrie 2018, 17:24 // Societate

Beneficiarii Centrului de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din Chișinău, instituție din subordinea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au primit astăzi medicamente gratuite pentru tratamentul osteoporozei și hipertensiunii arteriale. Lotul de medicamente, în valoare de peste 2.600.000 de lei, a fost oferit de o companie farmaceutică ungară. 

Foto: msmps.gov.md

Donația presupune 4312 cutii cu Ekvator, administrat în cazul hipertensiunii arteriale și 5710 cutii cu Ostalon Calci - D pentru tratamentul osteoporozei.

„Apreciem foarte mult implicarea sectorului privat in responsabilitatea socială corporativă. Evenimentul de astăzi este un model de implicare pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale pentru persoanele defavorizate, persoanele aflate în plasament instituțional. Persoanele vârstnice din toate centrele de plasament din subordinea Ministerului vor avea parte de o calitate a vieții mai bună”, a declarat secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca.

Lotul de medicamente va fi distribuit persoanelor din Centrul menționat mai sus, dar și din internatele psiho-neurologice din Bădiceni, raionul Soroca, Cocieri, raionul Dubăsari și Brânzeni, raionul Edineț. În total, în aceste instituții sunt plasați circa 950 de beneficiari.

„Țările noastre au o frumoasă experiență de cooperare, iar evenimentul, de astăzi, în cadrul căruia o companie ungară a donat persoanelor în etate medicamente necesare pentru îmbunătățirea nivelului de trai, dovedește acest fapt”, a specificat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ungariei în Republica Moldova, Sandor Szabo.

Astăzi, în farmacii, prețul preparatului medicamentos destinat pentru tratamentul osteoporozei este de circa 265 de lei și cel pentru hipertensiune arterială circa 120 de lei.

„Ambele medicamente sunt remedii de ultimă oră cu o tehnologie performantă de producere. Astfel, preparatul Ekvator a fost decernat în Ungaria, ca fiind cea mai bună invenție a anului 2005, iar Ostalon Calci-D conține acid alendronic – cea mai studiată și indicată substanță pentru tratamentul eficient și inofensiv al osteoporozei. Ulterior, angajații Centrului vor participa la un training, în cadrul căruia vom aduce la cunoștință modalitatea de administrare a acestor medicamente”, a menționat directorul Reprezentanței „Gedeon Richter” în Moldova, Alexandr Derbentev.

În anul 2017, în Republica Moldova, au fost înregistrate circa 680.135 persoane cu boli ale sistemului circulator, dintre care, circa 576.287 cu hipertensiune arterială. Osteoporoza este o boală răspândită, ce afectează până la 80% dintre femeile cu vârsta de peste 50 ani și duce la fracturarea oaselor, cauzând invaliditate precoce.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0977 0.0000%
USD USD 17.9332 0.0000%
RUB RUB 0.2781 0.0000%
RON RON 4.2210 0.0000%
UAH UAH 0.6805 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile