Logo Realitatea.md

Medicii de la Spitalul Republican au salvat viețile a 2 bebeluși cu maladii rare! Micuții au fost operați la câteva zile de la naștere (FOTO)

13 Martie 2018, 11:11 // Societate

Medicii de la Spitalul Republican „Timofei Moșneaga” au salvat viața a doi bebeluși, diagnosticați cu maladii rare: arc aortic întrerupt și tumoră mediastinală. Copiii au fost operați la doar câteva zile de la naștere, unul dintre ei avea doar o zi, iar altul, opt zile.

Potrivit serviciului de presă al Spitalului Republican, operațiile au decurs cu succes, iar săptămâna trecută micuții au fost transferați din secția Terapie Intensivă Malformații Cardiace Congenitale a SCR în secția Chirurgia nou-născuți din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

„În astfel de cazuri, dacă copiii nu sunt operați în primele zile de viață, consecințele pot fi fatale. Ambele echipe de doctori, asistente, anesteziologi și-au depus efortul pentru ca intervențiile chirurgicale să aibă un rezultat pozitiv”, a declarat șefa Secției de terapie intensivă cardiochirurgicală pentru copii, Vera Dogotari.

Mama bebelușului diagnosticat cu arc aortic întrerupt povestește că ea a aflat despre boala fiicei încă în perioada când era însărcinată: „Fiica mea a fost operată la a opta zi după naștere. Știam din timpul sarcinii despre diagnosticul ei. Am aflat din mediul on-line că și la noi în țară se efectuează astfel de operații dificile. Apoi am discutat cu medicul și mi-a confirmat acest lucru. Am vorbit cu doctorii, știam că riscul este foarte mare, dar medicii mi-au spus că vor face tot posibilul ca să-mi salveze fetița. Eu am încredere în medicii noștri. Acum eu mă simt bine, copilul este stabil, datorită echipei care a fost condusă de Eduard Cheptănaru”, povestește tânăra mămică.

„Arcul aortic întrerupt este atunci când vasul principal, care iese din inimă și alimentează cu sânge tot organismul, este întrerupt totalmente” spune șefa Secției Terapie Intensivă MCC, Vera Dogotari. „Din fericire, operația a fost cu succes și cu recuperare post operatorie grea, anevoioasă, dar cu rezultate pozitive. A fost făcută intervenție chirurgicală cu suport de inimă artificială în decurs de o oră, cu arest circulator. Adică, timp de o oră a fost oprită inima bebelușului. Malformația a fost corijată totalmente” a adăugat Vera Dogotari.

Al doilea copil a suferit o intervenție chirurgicală a doua zi după naștere. Potrivit chirurgului operator, Liviu Maniuc, acesta a avut tumoră mediastinală, care comprima inima și făcea insuficiența cardiacă în care era implicată și aorta. Aceasta a fost depistată postnatal. Cardiochirurgii au înlăturat tumora. Perioada de recuperare la fel a durat peste trei săptămâni și a fost una dificilă. Personalul din TI MCC au supravegheat micuții zi și noapte, ca aceștia în curând să se poată bucura de un mod de viață obișnuit, alături de familia sa.

Foto: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile