Logo Realitatea.md

Medicul Vadim Scarlat ar fi achitat mită de 2.000 de euro, într-un caz în care este învinuit de moartea unui nou-născut

25 Octombrie 2018, 12:11 // Societate

Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu detalii despre învinuirea adusă lui Vadim Scarlat, medicul ginecolog-obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului reținut în dosarul „coruperii judecătorilor”, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA).

„Medicul se învinuieşte că i-a transmis unui magistrat, prin intermediul asistentului judiciar (ambii reţinuţi în cauza dată), 2000 de euro pentru ca judecătorul să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care el avea calitate de învinuit.

Dosarul de învinuire a medicului, aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, se referă la decesul unui nou-născut şi pretinsa neglijenţă a medicului care ar fi condus la moartea copilului. Potrivit actului de învinuire, expertiza medico-legală a demonstrat că există legătura cauzală între decesul copilului şi acţiunile neglijente ale medicului.

În apărarea sa, medicul a solicitat o expertiză în comisie care, însă, a oferit alte concluzii, diferite de primele. Ca să pună punct divergenţelor, părinţii nou-născutului decedat au solicitat, prin intermediul procurorului, o expertiză independentă la Bucureşti, dar solicitările lor nu au fost acceptate de magistrat. Pentru a fi admisă expertiza care l-ar fi disculpat, medicul ar fi recurs la mituirea judecătorului care, în final, a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat”, se menționează într-un comunicat al PA.

Astfel, astăzi, procurorii anticorupție vor cere mandate de arestare preventivă pe numele lui Vadim Scarlat, dar și a avocatei Nadejda Agatii, a inculpatului şi asistentului judiciar. Şedinţele se vor desfăşura la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

În același timp, pe una din rețelele de socializare s-a anunțat un protest la sediul CNA în susținerea lui Vadim Scarlat sub genericul #freeScarlat.CNA nu eliberează persoanele reținute. Nu are competență. Dosarul este la PA. Eliberarea lui poate fi cerută, în cel mai logic caz, la judecătorie, nicidecum la CNA sau PA”, a explicat Angela Starischi, ofițera de presă a CNA, pe aceeași rețea de socializare.

Soția medicului, Sabina Scarlat, a declarat în presă că ar fi vorba despre un dosar fabricat, fără a oferi mai multe detalii în acest sens.

Realitatea.md amintește că, în total, au fost reținute zece persoane în urma acțiunilor desfășurate de procurorii și ofițerii anticorupție la Curtea de Apel Chișinău, Judecătoria Chișinău (sediul Centru), Procuratura municipală, precum și la domicilii.

Printre cei încătușați sunt cinci judecătoare - Galina Moscalciuc, Ludmila Ouș, Liubovi Brînza, Svetlana Tizu și Victoria Hadîcă, procurora Vera Chiranda, avocata Nadejda Agatii, medicul Vadim Scarlat, un asistent judiciar și un inculpat.

CITEȘTE ȘI:

Eduard Harunjen comentează perchezițiile: CINCI judecători sunt suspectați de acte de corupție

10 rețineri după o zi de percheziții la Curtea de Apel și Jud. Centru. Printre cei încătușați – cei cinci magistrați bănuiți de corupție

STOP CADRU Cum se numără mita în biroul unui judecător vizat de perchezițiile PA și CNA

Tranzacții imobiliare și donații... Averea celor cinci judecătoare reținute de procurorii și ofițerii anticorupție (DOC)

O procuroră, o avocată și un medic! Cine sunt ceilalți suspecți reținuți în dosarul „coruperii judecătorilor”

Dosarul ”coruperii judecătorilor”: Trei magistrați au fost plasați în izolatorul CNA, doi - la domiciliu (VIDEO)

Citeste tot despre: Vadim Scarlat
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile