Logo Realitatea.md

Membrii grupului de inițiativă pentru referendumul legislativ au sesizat CCM referitor la activitatea CEC. Gligor: „A adoptat decizii în mod abuziv” (VIDEO)

05 Aprilie 2018, 13:32 // Politica

Curtea Constituțională a fost sesizată în vederea activității Comisiei Electorale Centrale și dreptului cetățenilor la inițierea referendumurilor legislative de către grupul de inițiativă pentru referendumul legislativ. Anunțul a fost făcut astăzi de către reprezentanții grupului în cadrul unei conferințe de presă. 

Colaj: Realitatea.md

„Noi am depus eforturi pentru contestarea celor două decizii adoptate de CEC, în mod abuziv, cu privire la refuzul de a înregistra grupul de inițiativă nr.1 și nr.2. Pe grupul nr.1 am depus o cerere de chemare în judecată prin care am solicitat anularea deciziei CEC. Depunem și o cerere prealabilă pentru a merge în judecată pentru grupul nr.2”, a menționat Ștefan Gligor. 

Acesta a menționat că grupul de inițiativă a  considerat absolut important să se adreseze CCM cu privire la un șir de elemente importante pentru democrația din Moldova. 

„Ținând cont de faptul că prerogativa Curții este de a stabili corelația dintre acțiunile/inacțiunile autortăților statului, noi am solicitat CCM-ului să se expună cu privire la 3 aspecte: să interpreteze normele constituționale în vederea exprimării sensului exact al unui șir de articole care vizează suveratinatea poporului, modul de exprimare al acesteia și dreptul poporului la referendum. Să se expună privind lipsa prevederilor procedurale la care face trimitere CEC ca pretext de refuz, poate servi temei pentru autortățile statului de a refuza inițierea unui referendum legislativ republican de către cetățeni. Am solicitat constatarea încălcării de către CEC a normelor Constituției”, a subliniat avocatul.

 

Realitatea.md amintește că pe 12 martie, Comisia Electorală Centrală a respins a doua oară înregistrarea gupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ. În cadrul examinării subiectului, cei care asistau la ședință au scandat „ruşine” şi „demisia”, pe motiv că decizia este una ilegală și la comandă. 

De menționat că grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului legislativ privind modificarea sistemului electoral a depus pachetul de documente la Comisia Electorală Centrală (CEC) la data de 23 februarie curent.

Amintim că grupul de inițiativă pentru inițierea referendumului republican legislativ privind anularea legii votului mixt a fost constituit pe 11 februarie curent, în cadrul unei adunări, unde 791 de persoane și-au manifestat interesul de a fi membri ai grupului de inițiativă.

La 12 ianuarie curent, CEC a respins cererea de înregistrare a grupului de iniţiativă pentru desfăşurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt, astfel, acesta a inițiat un nou proces de inițiere a grupului de inițiativă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile