Logo Realitatea.md

Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova 3 mai 2015 - 3 mai 2016. Problemele cu care se confruntă jurnaliștii (VIDEO/DOC)

03 Mai 2016, 12:22 // Societate

Libertatea presei din Republica Moldova reprezintă un motiv de îngrijorare, se arată într-un memoriu semnat de mai multe organizații media. În pofida declarațiilor și acțiunilor optimiste ale autorităților de pe hârtie, situația presei moldovenești nu se schimbă, ci, dimpotrivă, pe unele segmente regresează. 

Foto simbol: money.cnn.com

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, la iniţiativa Centrului pentru Jurnalism Independent, a fost elaborat şi publicat Memoriul privind libertatea presei în Republica Moldova pentru perioada 3 mai 2015 – 3 mai 2016.

Potrivit studiului, în ultima perioadă în presa de la noi se înregistrează cazuri tot mai frecvente de îngrădire a accesului la informație, de violare a dreptului la libertatea de exprimare, de hărțuire și intimidare a presei.

Nadine Gogu, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI): ”Constatăm un regres, situația s-a înrăutățit. Aceeași situație pe care o constatăm în fiecare an, sunt probleme la accesul la informație, taxele sunt mari, iar termenul de obținere este prea mare”.

Petru Macovei, director Executiv al Asociației Presei Independente (API): ”Accesul la informație devine tot mai problematic, iar taxele care sunt mari. Ca și anul trecut, Centrul Pentru Protecția Datelor cu caracter personal a impus anumite restricții, iar jurnaliștii s-au confruntat cu probleme în cadrul unor investigații”.

Ion Bunduchi, directorul executiv al Asociaţiei Presei Electronice (APEL): ”ONG-urile de media fac multe, dar nu pot face totul. De când marcăm această zi în Moldova, constatăm o mimare a intereselor autorităților, o mimare a reformelor. De când ne preocupă jurnalismul de calitate, am văzut foarte bine scris pe hârtie mai multe acțiuni pe care și le asumă Guvernul. Și de data aceasta avem acolo un compartiment care arată bine, dar constatăm că nu s-a mișcat carul din loc. E stranie această poziție, pentru că se înțelege că nu se vrea nu cetățean informat. Foarte des mergem pe agenda politicienilor, nu și a cetățeanului, găsim mesaje propagandistice. Jurnaliștii urmează ordinul patronului, însă misiunea lor este de a informa echidistant cetățeanul”.

Experții au venit cu unele recomandări în adresa autorităților R. Moldova și le îndeamnă să trateze mass-media ca pe un institut social capabil să contribuie esențial la democratizarea țării. 

Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5146 0.0000%
USD USD 17.4964 0.0000%
RUB RUB 0.2635 0.0000%
RON RON 4.1313 0.0000%
UAH UAH 0.6937 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile