Logo Realitatea.md

Mesajul lui Dodon către Putin de Ziua Națională a Rusiei: ”Ne leagă nu doar file de istorie comună…”

12 Iunie 2018, 12:42 // Actualitate

Pe 12 iunie 2018, ruşii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive. Sute de mii de cetăţeni ruşi din regiunile ţării sărbătoresc Ziua Naţională. Fotbalul este tema centrală a evenimentelor din acest an, organizate cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei.

Foto: Facebook.com/Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon nu a ratat nici această ocazie de a transmite un mesaj de felicitare către omologul său rus, Vladimir Putin:

”Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez Dumneavoastră și tuturor cetățenilor ruși, în numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, cordiale felicitări cu ocazia sărbătorii oficiale – Ziua Rusiei, precum și sincere urări de pace, fericire, bunăstare și bună înțelegere. 

Timp de mai multe secole, Rusia este un important partener strategic al Republicii Moldova. Ne leagă nu doar file de istorie comună, ci și o cooperare comercial-economică reușită în diferite domenii, profunde relații culturale și interumane care, în pofida dorinței unor politicieni, se mențin stabile și, cred eu, pe viitor se vor intensifica.

Folosesc acest frumos prilej pentru a reitera felicitările cu ocazia remarcabilei sărbători, dorindu-Vă importante realizări și împliniri întru prosperarea Statului Rus și a marelui ei popor”.

În urmă cu 28 de ani, la 12 iunie 1990, primul Congres al deputaţilor poporului din RSFSR a adoptat Declaraţia de suveranitate a Rusiei. Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială fiind „Ziua Rusiei”, care a fost stabilită oficial în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii, care a inclus lista sărbătorilor legale.

Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură, artă şi umanitar.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a primit, cu ocazia Zilei Naţionale a Rusiei, telegrame de felicitare din partea a numeroşi şefi de state.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6067 -0.4903%
USD USD 16.9747 -0.0853%
RUB RUB 0.2589 0.0386%
RON RON 4.2017 -0.4737%
UAH UAH 0.6081 0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile