Logo Realitatea.md

Mihai Stratulat: „Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat! M-am săturat să lucrez în acest sistem, care nu e nici pentru pacient, nici pentru medic!”

12 Iulie 2018, 15:50 // Societate

Medicul Mihai Stratulat a venit cu un nou mesaj public, după ce declarațiile făcute ieri, cu referire la două spitale municipale (Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 și Spitalul Clinic Municipal nr. 1) au devenit virale și au ajuns în atenția autorităților centrale și a Centrului Național Anticorupție. „Nu trebuie să stea nimeni la pușcărie, trebuie schimbată administrația și resetat sistemul”, a comentat pediatrul.

Foto simbol: Facebook/Mihai Stratulat

Mihai Stratulat susține că problema princială constă în sistemul medical învechit din Republica Moldova: „Nu am denigrat colegii medici, am vorbit despre un sistem medical în domeniul ocrotirii sănătății copiilor învechit, iar prin asta, neprietenos și, pe alocuri, distrugător. Un sistem care impune administrația spitalelor să recurgă la tot felul de lucruri pentru a suplini bugetul spitalelor cu bani, spitale mari și cu multe paturi, rămase moștenire de pe timpul sovietic. În loc să reducem numărul de investigații și analize inutile în cazul unor diagnostice, se recurge la metode mai ușoare, de a pune diagnostice greșite, cu investigații și analize neargumentate, dar care mai adaugă niște diagnostice asociate și cresc coeficientul în DRG”, a comentat medicul.

Acesta este de părere că sistemul medical necesită o reformă serioasă, prin comasarea spitalelor și fortificarea serviciilor de triere a pacienților în săitale și a celui de asistență medicală primară: „Trebuie de revizuit DRG-ul. Trebuie de deschis secții de supraveghere a copiilor cu diagnostic incert, unde sa fie internați pentru un minim de zile pentru tratament de suport și minim de analize, iar în a 4-a zi, când perioada acută trece și copilul se simte mai bine, să fie externat acasă, în caz contrar, internat deja în secție cu diagnoza stabilită și bine argumentată. Nu trebuie toți copiii cu viroză în perioada acută să fie internați cu diagnostic de pneumonie, pentru că avem paturi libere și bugetul mic! Trebuie fortificat serviciul de triere a pacienților în spitale. Trebuie reformat și fortificat serviciul de asistență medicală primară. Trebuie să comasăm toate spitalele pediatrice municipale și republicane într-un singur spital municipal și unul republican, așa vom avea un numar adecvat de paturi pentru populația care a mai rămas, celelalte clădiri trebuie vândute și, cu banii obținuți, să modernizăm spitalele nou-create”. 

„Cu administrația unui spital am vorbit mai înainte, dar nu s-a schimbat nimic! Sunt medici foarte buni în acele spitale, dar sunt impuși să facă acest joc, altfel riscă să-și piardă munca. Sunt însă alții care joacă nestingherit. Acuzații aduse de catre directorul SCM de copii Nr. 1 'S. Lazo' aud deja pe parcursul a 5 ani, pacienții îmi povestesc cum sunt denigrat eu de către medicii și administrația de la ambele spitale (și nu doar aceste spitale), cum fotografiază epicrizele de examinare care le găsesc în carnetul de dezvoltare a copilului sau în cazul când copiii într-adevăr necesitau internare și ajungeau la spital cu fișa de trimitere de la mine. Eu tot am obosit să fiu denigrat și acuzat, m-am săturat să lucrez în acest sistem, care nu este nici pentru pacient, nici pentru medic. Eu cred că a ajuns timpul să facem o schimbare ori o să ne trezim ca generațiile de copii de astăzi nu vor mai ajunge la bătrânețe. Peste tot în lume se bate alarma referitor la abuzul de antibiotice și la o rezistență sporită a bacteriilor față de antibiotice. Ministerele Sănătătii elaborează politici în această direcție. Colegii din România râd de noi la câte diagnoze de pneumonii avem și câte antibiotice administrăm”, a scris Mihai Stratulat.

Amintim că, pediatrul Mihai Stratulat a scris recent o postare pe rețelele de socializare în care vine cu acuzații dure la adresa conducerii Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 (str. S. Lazo) și Spitalul Clinic Municipal nr. 1 (str. Melestiu), precum că aceștia ar pune copiilor diagnoze greșite, în mod intenționat, pentru a spori numărul copiilor internți în spital și a primi mai mulți bani de la CNAM.

La rândul lor, reprezentanții Spitalului Clinic Municipal nr. 1 resping acuzațiile aduse de medicul Mihai Stratulat și susțin că acesta din urmă ar încerca să-și facă imagine pe seama unor astfel de declarații. 

Și reprezentanții Spitalului Clinic Municipal nr. 1 își apără reputația și spun că, în opinia lor, Stratulat ace o acțiune de marketing neloial

Subiectul a fost abordat azi și de premierul Pavel Filip, în debutul ședinței Cabinetului de Miniștri. De asemenea, Centrul Național Anticorupție a anunțat că s-a autosesiza pe marginea cazului dat. 

Între timp, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a inițiat o anchetă cu privire la acest caz.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile