Logo Realitatea.md

Ministerul Afacerilor Externe din România reacționează în cazul presupusei spioane: Suntem pregătiţi să...

20 Iunie 2018, 19:28 // Societate

Ministerul Afacerilor Externe din România a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la informaţiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul Carinei Ţurcan, care a fost reţinută la Moscova, transmite Mediafax.

Foto: RBK

„Ministerul Afacerilor Externe a solicitat oficial Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti detalii suplimentare şi clarificări cu privire la cazul menţionat (la informaţiile vehiculate în mass-media rusă referitoare la cazul persoanei reţinute la Moscova - n.r.). Din datele obţinute la acest moment, persoana vizată deţine şi cetăţenie română. MAE atrage atenţia asupra caracterului speculativ al informaţiilor vehiculate în mass-media ruse şi îndeamnă la abordarea cu precauţie a subiectului”, se arată într-un comunicat de presă.

Ministrul Afacerilor Externe din România, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu a primit nicio comunicare oficială în cazul Karinei Ţurcan, femeia arestată în Rusia pentru spionaj în favoarea României, însă dacă se va confirma oficial arestarea, MAE îi va oferi asistenţă consulară femeii.

„Este o situaţie care, deocamdată, se desenează doar la nivelul presei, nu avem nicio comunicare oficială din partea Ambasadei Rusiei pe această problemă. Este vorba într-adevăr de o cetăţeancă cu mai multe paşapoarte, mai multe cetăţenii, are şi cetăţenie rusă, şi moldovenească, şi română. În cazul în care va fi nevoie, suntem pregătiţi să îi oferim asistenţă consulară în cazul în care se va confirma oficial această reţinere a respectivei doamne. Singurul lucru pe care putem să îl facem şi o să îl facem este să îi oferim asistenţă consulară pentru a ne asigura că drepturile îi sunt respectate în condiţiile legislative din Federaţia Rusă”, a afirmat ministrul în Parlament.

Amintim că femeii i se aduc acuzații de spionaj, care presupun o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 20 de ani. Tribunalul Lefortovo din Moscova a emis un mandat de arestare preventivă pe numele Carinei Țurcan, valabil până pe 13 august.

CITEȘTE ȘI:

La Moscova a fost arestată o presupusă spioană originară din Moldova! Ea are cetățenia Rusiei și e acuzată de spionaj în favoarea României

Carina Țurcan, bănuită de spionaj în favoarea României, s-a născut în Republica Moldova, dar nu este cetățeană a țării

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.3163%
USD USD 18.0329 0.4160%
RUB RUB 0.2785 0.0719%
RON RON 4.2187 0.4022%
UAH UAH 0.6843 -0.4510%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile