Logo Realitatea.md

Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă exercițiile militare ale trupelor rusești GOTR dislocate în stânga Nistrului

31 Ianuarie 2018, 18:13 // Actualitate

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAE IE) își exprimă nedumerirea şi indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti, continuă să desfăşoare activităţi militare cu obiective dubioase.

Potrivit unui comunicat al MAE IE, pe site-ul oficial al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început desfăşurarea unor exerciţii militare, care au drept obiective „contracararea terorismului" şi instruirea militarilor de „a acţiona în condiţiile folosirii de către inamicul convenţional a armelor de distrugere în masă".

„Îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti în acest sens este spoirtă şi de faptul că în exerciţiile desfăşurate de către GOTR sunt antrenate şi structurile de forţă ale regimului secesionist de la Tiraspol. Condamnăm cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. MAEIE ţine să amintească din nou despre angajamentul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova – obligațiune asumată în cadrul semnării Acordului privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Moldova, semnat la Moscova la 21 iulie 1992”, menționează Ministerul de Externe de la Chișinău.

Totodată, MAEIE reiterează demersul autorităţilor moldoveneşti cu privire la necesitatea retragerii necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi demarării unor discuţii privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. 

Realitatea.md amintește că cele mai recente exerciții militare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse aflate în stânga Nistrului au avut loc la 16 ianuarie curent, fiind simulate exerciții de distrugere a transportoarelor blindate. Astfel, în cadrul exercițiilor au fost utilizate rachete ghidate anti-tanc.

Citeste tot despre: exerciţiu militar, GOTR, MAE IE, Transnistria
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7527 -0.2595%
USD USD 17.6166 -0.2062%
RUB RUB 0.2797 -0.5688%
RON RON 4.1748 -0.2199%
UAH UAH 0.6762 -0.7340%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile