Logo Realitatea.md

Ministerul Economiei și Infrastructurii poartă discuții cu o bancă din Moldova privind finanțarea și creditarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii

11 Iunie 2018, 15:10 // Economie

Finanțarea și creditarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii, precum și participarea la unele proiecte investiționale în diferite domenii ale economiei naționale au fost discutate de către ministrul Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu președintele Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea, și membrii bordului BCR.

Foto: mei.gov.md

Ministrul Economie și Infrastructurii a menționat că pentru dezvoltarea businessului mic și mijlociu este necesară facilitarea creditării și finanțării mai accesibile, cu o rată a dobânzii cât mai mică. În context, ministrul a accentuat că autoritățile creează cele mai bune condiții pentru dezvoltarea ÎMM și încurajează antreprenorii să orienteze producția lor spre exportul pe piețele europene.

Președintele BCR a menționat că Banca Comercială Română este interesată să participe mai activ la proiectele investiționale ale economiei naționale și să găsească modalități eficiente de aplicare a instrumentelor de finanțare a mediului de afaceri. De asemenea, Sergiu Manea a reiterat că BCR susține reformele implementate de autorități în sectorul financiar bancar. Totodată, membrii Bordului BCR au fost interesați de evoluția social-economică a Republicii Moldova și dinamica creșterii sectoarelor economiei, în special industrial, agricol și investițional.

În context, părțile au analizat evoluția economiei naționale în anul 2017 și primele luni ale anului 2018, care atestă o creștere semnificativă a PIB-ului în anul 2017 cu 4,5%. Cu referire la  comerțul exterior, s-a menționat că, în perioada ianuarie-martie 2018, exporturile au crescut cu 28,4 la sută, iar importurile cu 28,7 la sută. În aceeași perioadă, activitatea investițională a crescut cu 2,9 %, datorită majorării investițiilor private, susținute de creșterea creditării economiei naționale, precum și sporirea investițiilor finanțate din bugetele publice locale. Totodată, producția industrială a crescut cu 6,4 %, iar cea agricolă cu unu la sută.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6067 -0.4903%
USD USD 16.9747 -0.0853%
RUB RUB 0.2589 0.0386%
RON RON 4.2017 -0.4737%
UAH UAH 0.6081 0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile