Logo Realitatea.md

Ministerul Educației: Volumul temelor pentru acasă nu trebuie să depășească 1/3 din volumul sarcinilor din clasă

07 August 2018, 12:38 // Societate

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării expune pentru consultări publice Instrucțiunea metodică privind managementul temelor pentru acasă în învățământul primar, gimnazial și liceal. Volumul temelor pentru acasă pentru fiecare disciplină școlară nu trebuie să depășească, de regulă, 1/3 din volumul sarcinilor realizate în clasă, pe parcursul lecției. Instrucțiunea interzice impunerea elevului să folosească suporturi didactice de alternativă dacă acesta nu are acces gratuit la aceste surse, transmite IPN. 

Foto simbol: Odyssey

În perioada de vacanță, după probele de evaluare și în zilele de activități transdiciplinare, nu se vor da teme pentru acasă. Totodată, nu se admite utilizarea temelor pentru acasă ca instrument de pedeapsă: teme cu volum mare și grad înalt de complexitate, exerciții repetitive, teme necunoscute și neexersate în clasă.

Se recomandă ca temele să aibă caracter practic-aplicativ, legate de viața reală (proiecte, machete), respectându-se preferințele și interesele elevilor. Temele pentru acasă trebuie să ofere elevului oportunități de a exersa abilitățile și de a aplica principiile cognitive. Acestea sunt orientate spre explorarea zonelor de interes ale elevilor, conform principiilor școlii prietenoase copilului.

În ciclul primar, timpul alocat temelor nu va depăși 45-60 de minute zilnic sau cinci ore săptămânal. Pentru clasele a V-VI-a – o oră și jumătate zilnic, iar pentru clasele a VII-IX-a – două ore.  În ciclul liceal, timpul estimat zilnic realizării temei pentru acasă nu va depăși două ore și jumătate, iar volumul săptămânal – 12,5 ore.

Prezenta instrucțiune metodică urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2018.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3137 0.4515%
USD USD 17.0729 0.0926%
RUB RUB 0.2568 2.1074%
RON RON 4.1402 0.3588%
UAH UAH 0.6145 0.2447%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile