Logo Realitatea.md

Ministerul Justiției a venit cu precizări OFICIALE referitor la suportul financiar suspendat de UE

12 Octombrie 2017, 16:04 // Economie

Ministerul Justiției a venit cu precizări oficiale în privința suportului financiar suspendat de Uniunea Europeană (UE) pentru reformele din sectorul justiției a Republicii Moldova.

Foto: justice.gov.md

„1. Suportul financiar alocat de UE pentru reformele în justiţie a fost suspendat încă din anul 2015, iar din acea perioadă nu au fost debursate fonduri europene pentru implementarea Strategiei de Reformă a Sectorului Justiţiei.

2. Informaţia distribuită ieri, 11 octombrie curent, de către Delegaţia UE în Republica Moldova, face referire la decizia prin care sumele blocate în anul 2015 să nu fie debursate Republicii Moldova.

3. Principala cauză a deciziei de a bloca ultima tranşă din finanţarea UE pentru sectorul justiţiei reprezintă faptul că „autorităţile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiţiei în anii 2014 şi 2015. Alocarea fondurilor şi a personalului a fost insuficientă, iar reformele necesare nu au fost implementate” se menționează explicit în comunicatul plasat pe site-ul Delegației UE în Republica Moldova. Ne așteptăm ca factorii politici responsabili de conducerea Ministerului Justiției, să își asume vina ce le revine pentru restanțele și erorile din 2014 și prima parte din 2015.

4. Începând cu anul 2016, Republica Moldova a înregistrat o serie de progrese importante în sectorul justiţiei, de la adoptarea noii Legi a Procuraturii la adoptarea pachetului de legi privind integritatea și de la modificarea Codului Penal pentru incriminarea fraudelor cu fonduri externe până la eliminarea influenței politice în numirea judecătorilor Curții Supreme de Justiție. Astfel de progrese au fost recunoscute de partenerii externi şi au stat la baza reluării finanţărilor europene pentru Moldova care fuseseră tăiate în prima parte a anului 2015.

5. Ministerul Justiţiei va continua eforturile pentru modernizarea sectorului justiţiei, inclusiv cu sprijinul partenerilor europeni. Precizăm că acest sprijin este oferit în continuare sub diverse forme, chiar dacă alocarea bugetară a fost deocamdată reţinută”, este comunicatul oficial al instituției.

Realitatea.md amintește că Uniunea Europeană a anunțat, acum câteva zile, că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat moldovean întru susținerea reformele în sectorul justiției. Aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015.

Citește și:

UE refuză asistența financiară pentru reformele în sectorul Justiției, din cauza fostei guvernări, între 2014-2015. Ministrul Cebotari comentează decizia (VIDEO)

Citeste tot despre: Ministerul Justiției, oficial, suport UE
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile