Logo Realitatea.md

Ministrul Economiei: „Nu trebuie să ne concentrăm doar pe agricultură, trebuie să promovăm și alte ramuri unde țara noastră are potențial de dezvoltare”

10 August 2018, 16:48 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat, astăzi, în cadrul unei ședințe, că agricultura nu trebuie să fie unica ramură în industria țării, dar să fie promovate și alte ramuri care ar avea potențial de dezvoltare, cum ar fi industria ușoară sau sectorul automotive.

 

„Astăzi, produsele moldovenești au un spectru mai îngust, decât este cererea pe piețele externe. Dorim să creăm condiții favorabile, pentru ca antreprenorul să-și poată diversifica mărfurile destinate exportului, ceea ce va echilibra balanța comercială și va duce la crearea de noi locuri de muncă bine plătite”, a punctat Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici a mai menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii are ca obiectiv trecerea de la modelul de creștere economică bazat pe consum, către o creștere axată pe atragerea de investiții și pe dezvoltarea industriilor exportatoare. De asemenea, ministrul a specificat că MEI acordă o atenție sporită promovării exporturilor, diversificării produselor moldovenești pe piețele internaționale, precum și susținerii producătorilor autohtoni.

 „Dacă ne dorim să creștem exportul, trebuie să ne axăm pe fiecare țară în parte, să analizăm care sunt cerințele pieței de acolo și ce produse putem noi să le oferim. Totodată, este necesară diversificarea structurală a exporturilor moldovenești. Acest lucru ne va permite să cunoaștem ce și cât producem, unde exportăm, care sunt piețele unde putem deveni competitivi. Astfel, vom dezvolta infrastructura industrială și nu vom fi în situația în care am produs mai mult decât avem unde exporta”, a menționat Chiril Gaburici.

În cadrul ședinței, au mai fost discutate aspecte ce țin de comerțul extern și regimurile comerciale preferențiale atât cu statele Uniunii Europene și cele ale Comunității Statelor Independente, cât şi cu cele din partea euro-asiatică: Turcia, China, Egipt și țările EFTA, ceea ce va asigura o dezvoltare economică durabilă a Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1026 1.0158%
USD USD 16.7434 0.6299%
RUB RUB 0.2493 0.4432%
RON RON 4.1097 1.2840%
UAH UAH 0.6056 1.1187%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)