Logo Realitatea.md

Mircea Snegur împlinește 78 de ani! Care sunt principalele realizări în viața primului președinte al Republicii Moldova

17 Ianuarie 2018, 08:05 // Actualitate

Primul preşedinte al Republicii Moldova îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Mircea Snegur împlineşte 78 de ani. Cu această ocazie Realitatea.md îi urează mulți ani și dezvăluie cine este, de fapt, Mircea Snegur și care sunt principalele realizări ale acestuia. 

Mircea Snegur este primul din cei șase copii născuți într-o familie de țărani la data de 17 ianuarie 1940, în satul Trifănești, județul Soroca (actualmente în raionul Florești). După 7 clase urmate la școala din localitate, în 1956 absolvă școala medie din satul vecin Frumușica. În 1961, după ce și-a făcut studiile la Institutul Agricol din Chișinău, obține diploma de agronom-savant. În 1972 urmează doctorantura la catedra Fitotehnie a aceleiași instituții superioare de învățământ. Are titlul științific de doctor în agricultură, colaborator științific superior. 

În anii 1961-1968 a lucrat în calitate de agronom și președinte de colhoz în satul Lunga (raionul Florești). Ulterior a deținut funcțiile de: director al Stației Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), șef al Direcției principale știință agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociației Științifice de Producție “Selecția” și director al Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălți (1978-1981).

În perioada 1981-1985 este prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM). Din anul 1985 și până în anul 1989 deține funcția de secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (PCM).

Din 1989 până în 1990, a activat în calitate de președinte al Sovietului Suprem al PSSM, iar din 3 septembrie 1990 deține funcția de președinte al Republicii Moldova, fiind ales de Parlament și apoi de popor.

În 1995 înființează Partidul Renașterii și Concilierii din Moldova, al cărui președinte este până în 2002, când în baza acestei formațiuni cu structuri bine organizate în teritoriu, a fost organizat Partidul Liberal. 

Mircea Snegur a fost decorat cu Ordinul Republicii (2000), ordinul „Insigna de Onoare”(1960) și medalia „Pentru Distincție în muncă”(1976), deține Diploma de Onoare a Ordinului European de Merit și Medalia de Aur (1995), Diploma „AD Honoris” a Academiei Europene de Arte (1995), 8 titluri Doctor Honoris Causa, decernate de Universitatea Agrară din Moldova, Universitatea din Ancara, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Stat din Comrat, Academia de Științe a Moldovei, Academia de Administrare Publică din Moldova, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova. 

Perioada aflării sale în fruntea statului este una crucială pentru destinul Republicii Moldova. Acceptând fără ezitare lozincile etapei active a mișcării de eliberare națională, trudește cu dăruire pentru transpunerea lor în viață. De numele lui sunt legate întronarea limbii de stat și a grafiei latine, startul pluripartidismului, declararea Suveranității și proclamarea Independenței, respingerea categorică a tendințelor de păstrare a imperiului sovietic, admiterea țării în ONU, reglementarea pașnică a conflictului armat la Nistru. 

Aderarea, chiar de la început, la Declarația Universală a Drepturilor Omului și la alte instrumente juridice internaționale a impulsionat promovarea politicii de democratizare a societății și de trecere a economiei pe bazele relațiilor de piață, inițiindu-se astfel integrarea tânărului stat în comunitatea mondială. Au urmat semnarea acordului de Parteneriat și Cooperare cu UE și admiterea în Consiliul Europei (primul stat din CSI), a acordului de colaborare cu NATO. Moldova devine parte a OSCE, a principalelor organisme financiare internaționale, a altor importante organizații mondiale, europene și regionale, stabilește relații diplomatice cu majoritatea absolută a statelor lumii, dezvoltând raporturi politice, diplomatice, comercialo-economice, științifice, culturale nu doar în plan bilateral, ci și multilateral. În aceste scopuri primul președinte, pe perioada mandatului său, a efectuat vizite oficiale în România, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Canada, Belgia, Austria, China, India, Turcia, Bulgaria, etc. 

Pe plan intern, s-au pus bazele statului de drept prin adoptarea Constituției și ajustarea cadrului legislativ la normele dreptului internațional, s-au depus eforturi pentru dezvoltarea științei, învățământului, presei, culturii, sportului. 

La finele mandatului prezidențial Snegur, Consiliul Europei, Banca Mondială, alte organisme internaționale prezentau RM ca model al reformelor economice și politice postcomuniste. După schimbarea puterii în urma alegerilor prezidențiale din 1996, situația a degradat până la o guvernare comunistă de opt ani, iar apoi opoziția crescută chiar de aceasta a mimat reformele întru satisfacerea intereselor obscure de grup, compromițând astfel parcursul european al RM, inițiat pe timpul mandatului primului ei Președinte. 

Abandonând terenul politicului, Mircea Snegur rămâne a fi activ în plan social, dedicându-se mai cu seamă, scrisului. Între 2007-2013, editează 6 volume (din 10 preconizate) de memorii, întitulate „Labirintul destinului”, care constituie o crincă fidelă a istoriei noastre recente și arată că Mircea Snegur nu și-a întrerupt niciodată mandatul de prim-Președinte, trudind cu fidelitate și devotament întru realizarea idealurilor neamului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile