Logo Realitatea.md

Mirosul urât din Chișinău vine inclusiv de la Stația de epurare. Ministerul Mediului a constatat deficiențe în procesul tehnologic al stației

21 Septembrie 2016, 16:31 // Societate

În cadrul unei inspecții la Stația de epurare din Chișinău a ministrului Mediului, Valeriu Munteanu și a directoarei „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, s-a constatat totuși că la stație au apărut anumite deficiențe în procesul tehnologic, care nu permit epurarea apelor reziduale la parametrii acceptabili. 

Foto: captură video

Potrivit Ministerului Mediului, deficiențele în procesul tehnologic se datorează faptului că o serie de obiective importante din cadrul Stației de epurare au un grad înalt de uzură și necesită a fi reabilitate, iar altele, reconstruite.

Astfel, pe termen scurt, membrii grupului de lucru creat acum o săpătmână la inițiativa Ministerului Mediului urmează să identifice soluții tehnice imediate pentru asigurarea a refuncționalizării la parametri optimi ai stației de epurare.

Primăria Chișinău a pus în aplicare un proiect de modernizare a întreg sistemului de aprovizionare cu apă și sanitație a capitalei, ceea ce va contribui la micșorarea cheltuielilor de producție și îmbunătățirea procesului tehnologic de epurare a apelor reziduale, „Programul de dezvoltare a serviciilor de alimentare cu apă din Chișinău”.

În prezent, în cadrul Programului a fost inițiată licitația internaționala privind „Reabilitarea Stației de epurare a apelor uzate și linia nouă de tratare a nămolului” cu data limită de depunere și deschidere a ofertelor la 27 octombrie 2016. Reconstrucția prevede reabilitarea decantoarelor primare, bazinelor de aerare cu nămol activ, decantoarelor secundare, precum și construcția unei linii noi de tratare a nămolului (îngroșarea, fermentarea și deshidratarea nămolului etc.).

Menționăm că Ministerul Mediului a convocat săptămâna trecută, într-o ședință ad-hoc, specialiștii din cadrul diferitor instituții de stat pentru a discuta problema mirosului urât din capitală și cum poate fi rezolvată. La ședință au participat reprezentanții Inspectoratului Ecologic de Stat, ai Centrului Național de Sănătate Publică, Agenția ”Apele Moldovei”, Direcția locativ-comunale Chișinău, Agenția Ecologică Chișinău. Următoarea ședință a grupului de lucru , când aceștia trebuie să vină cu soluții, va avea loc, vineri, 23 septembrie

Video: Ministerul Mediului

Vezi și: 

Mirosul urât din Chișinău ar veni de la două fabrici de mezeluri și băuturi alcoolice, situate în sectorul Botanica

Veronica Herța, în inspecție la Stația de epurare: Apă-Canal ar putea primi un credit de la o bancă comercială autohtonă săptămâna viitoare (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5662 -0.4877%
USD USD 17.7303 0.0090%
RUB RUB 0.2870 0.1745%
RON RON 4.0937 -0.5055%
UAH UAH 0.7260 0.0276%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile