Logo Realitatea.md

Mobilizare generală! Specialiştii de la Apele Moldovei confirmă despre un risc sporit de inundații în republică

21 Aprilie 2017, 17:24 // Societate

Specialiștii de la Agenţia Apele Moldovei au constatat astăzi formarea mai multor stăvilare din arbori căzuți, (cu coronamentul verde, au o capacitate foarte mare de detenție a apei) pe cursul râului Bâc, doar pe lungimea municipiului Chișinău. Totodată ei anunţă despre un risc sporit de inundaţii în republică.


Foto: adevarul.ro

Reprezentanţii agenţiei Apele Moldovei spun că în ultimele 24 de ore, în zona centrală și de sud a ţării au căzut cantități record de precipitații. Doar într-o zi s-a înregistrat norma pentru o lună. În Chișinău avem 57 cm de zăpadă, la Leova 40 cm, iar la Cahul 50 cm. Temperaturile vor crește progresiv în următoarele zile, astfel, în doar câteva zile, toată zăpada se va topi, formându-se cantități foarte mari de apă.

Este important ca, în următoarele zile, să fie curățate de arborii căzuți toate căile de evacuare a apei: canale, râpe, râulețe, râuri, întru asigurarea unei capacități cât mai mare de evacuare a apei. 

La moment, se intervine pentru dezafectarea acestor obstacole, asigurându-se o capacitate cât mai mare de evacuare a apei, întru evitarea inundațiilor.

În aceste condiţii, oamenii sunt îndemnaţi să participe activ la aceste procese, având în vedere că, în anumite localități, astfel de situații sunt multiple, iar primăriile au de obicei posibilități modeste de intervenție. Proprietarii și deținătorii de bazine acvatice (în RM sunt peste 4.000 de iazuri) sunt informaţi să monitorizeze îndeaproape nivelul apei, asigurând după necesitate evacuarea controlată (și coordonată respectiv cu instituțiile abilitate) a apei, pentru evitarea ruperii digurilor și a  provocării inundațiilor.

Vezi şi:

Codul Portocaliu, înlocuit cu un Cod Galben de îngheţ. Meteorologii promit CEAŢĂ şi temperaturi în creştere pe timp de zi

Citeste tot despre: Apele Moldovei, inundaţii Moldova
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1510 -0.8170%
USD USD 16.4773 0.3019%
RUB RUB 0.2653 -1.3021%
RON RON 4.3263 -0.8230%
UAH UAH 0.6308 0.7024%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile