Logo Realitatea.md

Moldova, gata să facă la Geneva o prezentare de țară a facilităților din sectorul IT. Declarațiile lui Gaburici

24 Octombrie 2018, 14:13 // Economie

Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Alan Wolff, Director general Adjunct al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), aflat în vizită de lucru la Chișinău. Ministrul i-a spus că Republica Moldova e gata să facă la Geneva o prezentare de țară a facilităților sectorului IT și Parcul IT.

Foto: mei.gov.md

„În general, Republica Moldova susține și pledează pentru un sistem comercial multilateral viabil în cadrul OMC. În numele Republicii Moldova reafirm determinarea noastră de a contribui în continuare la consolidarea şi îmbunătățirea sistemului comercial multilateral existent, care să fie și în continuare capabil să răspundă la necesitățile economice, financiare a țărilor, inclusiv focusându-se şi pe dezvoltarea durabilă și inclusivă. Considerăm OMC-ul o platformă principală pentru discuții privind sistemul comercial și suntem determinați în consolidarea eforturilor țărilor din regiune pentru susținerea și dezvoltarea comerțului”, a declarat ministrul.

În decembrie va avea loc o prezentare de țară cu marile companii IT localizate în România, gata să își extindă activitatea și în Republica Moldova.

Ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că urmare a intrării în vigoare a Acordului privind Facilitarea Comerțului din carul OMC în februarie 2017, Moldova s-a implicat activ în coordonarea proceselor de implementare a prevederilor acestuia. La etapa curentă, Moldova deține o rată de 60% de implementare a angajamentelor asumate conform Acordului de facilitare a comerțului.

Părțile au reiterat  necesitatea consolidării relațiilor bilaterale, în special în domeniul comercial-economic, cu țările membre OMC, printre care Japonia, Mexic, Elveția, Liechtenstein, Uniunea Europeană, Brazilia, Jamaica, Islanda, Muntenegru, Norvegia China, Taiwan, Armenia și alte state.

Din componența OMC fac parte circa 164 de state membre. Republica Moldova este membru OMC cu drepturi depline din 6 iunie 2001. Iar in iunie 2016, Republica Moldova a ratificat Acordul privind Facilitarea Comerțului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile