Logo Realitatea.md

Moldova Hybrid Maraton a luat sfârșit. Mașinele participante au redus cu 1,2 tone emisiile de CO2

03 Noiembrie 2018, 17:11 // Auto

Primul Maraton al automobilelor electrice din Moldova a luat sfârșit. Cele nouă mașini electrice, plug-in și hibride, au parcurs 750 de kilometri distanță, traversând în cinci zile orașele Chișinău, Orhei, Soroca, Drochia, Bălți și Ungheni.

Foto: PNUD

În ultima zi de maraton, maşinile participante au revenit în Chişinău şi s-au aliniat în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru toţi doritorii de a cunoaşte pe viu electromobilele şi a afla din prima sursă cifrele de consum și performanța tehnică a automobilelor.

Maratonul a demonstrat performanţa automobilelor participante. Toate maşinile s-au purtat ca la carte. În lipsa, la moment, a staţiilor de încărcare a electromobilelor pe traseele naţionale, ne-am încărcat automobilele la staţii peco, restaurante, hotele. Reţelele electrice mai puternice, împământarea şi oamenii binevoitori ne-au ajutat să facem faţă provocărilor şi să ajungem la destinaţia de final”, spune Ilie Toma, organizator şi participant la expediţie.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile totalmente electrice şi doar 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău. „Numărul solicitărilor pentru automobile electrice este în creştere anuală şi, prin urmare, este firească necesitatea dezvoltării infrastructurii pentru maşinile cu zero emisii. Suntem bucuroşi să anunţăm că datorită parteneriatului dintre Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Fondul pentru Eficienţă Energetică în următoarele luni pe principalele trasee urbane vor fi instalate 14 staţii de încărcare a electromobilelor. Reţeaua va favoriza creşterea  mobilităţii electrice în oraşele mari şi va crea un coridor dintre România şi Ucraina. Sperăm ca acesta să fie doar începutul frumoasei călătorii şi că în viitor vom fi martorii creşterii impresionante a numărului automobilelor electrice. Astfel promovăm parcursul de dezvoltare curată, verde şi durabilă pentru R. Moldova”, susţine Stefan Liller,  reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.

14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră în Republica Moldova revine sectorului transporturilor. Maşinile participante la maraton au avut un impact pozitiv asupra mediului ambiant reducând cu 1,2 tone nivelul emisiilor de CO2. Spre comparaţie, această cantitate de CO2 poate fi asimilată de 400 de copaci timp de 1 an.  

Proiectul Oraşe Verzi Durabile, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Citeste tot despre: eco, hybrid, maraton, masini electrice
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.1602%
USD USD 17.1324 0.0502%
RUB RUB 0.2616 0.4994%
RON RON 4.0880 0.2206%
UAH UAH 0.6344 0.2845%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile