Logo Realitatea.md

Moldova și Emiratele Arabe vor semna un memorandum de cooperare pe domeniul infrastructurii

06 Noiembrie 2018, 14:24 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu omologul său din Emiratele Arabe Unite,  Abdullah Belhaif AlNuaimi. Părțile au convenit că vor semna un memorandum de cooperare pe domeniul infrastructurii între cele două state.

Foto: mei.gov.md

„Voi contribui ca Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova să colaboreze cu Ministerul Dezvoltării Infrastructurii al Emiratelor Arabe Unite pentru cele mai bune practici în domeniul dezvoltării infrastructurii, să facilităm cooperarea bilaterală pentru inițierea unor proiecte investiționale din domeniul infrastructurii cu participarea mediului de afaceri dintre țările noastre”, a specificat Chiril Gaburici.

În context, Abdullah Belhaif AlNuaimi a menționat:  „Sunt sigur ca avem ce învăța unii de la alții. Vom colabora și voi transmite experiența țării mele privind utilizarea de noi tehnologii și vom stabili parteneriate reciproc avantajoase”. De asemenea, ministrul Dezvoltării Infrastructurii al EAU a susținut inițiativa de cooperare bilaterală interministerială pentru inițierea unor proiectelor investiționale din domeniul infrastructurii. Totodată, Abdullah Al Nuaimi a reiterat dorința țării sale de a explora oportunitățile de investiții disponibile pe piețele din Moldova.

În cadrul întrevederii bilaterale, miniștrii celor două state au discutat și despre punerea în vigoare a Acordurilor bilaterale privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor, evitarea dublei impuneri şi evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate, semnate între Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite.

Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Emiratele Arabe Unite, în ianuarie – august 2018, a înregistrat suma de 13.3 milioane USD, în creștere de 4,4 ori în comparație cu aceeași perioada a anului 2017. După valoarea volumului schimburilor comerciale în perioada respectivă, Emiratele Arabe Unite se situează pe locul 35 între țările partenere la nivel mondial cu care Republica Moldova deține relații comerciale, cu o pondere de 0,24% din volumul comerțului total.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1545 0.0194%
USD USD 17.9087 0.4318%
RUB RUB 0.2800 1.0830%
RON RON 4.2325 -0.0213%
UAH UAH 0.6671 -0.2989%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile