Logo Realitatea.md

Moldova și Ungaria au semnat un memorandum pentru identificarea și implementarea programelor comune în domeniul mediului

14 Martie 2018, 09:12 // Economie

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va beneficia de asistență tehnică din partea Ministerul Agriculturii al Ungariei, în scopul identificării și implementării programelor și proiectelor comune în domeniul mediului. Astfel, cele două instituții au semnat un Memorandum de Înțelegere.

Conform prevederile Memorandumului, părțile vor dezvolta cooperarea bilaterală în domeniul protecției mediului, în conformitate cu normele și standardele Uniunii Europene și vor respecta drepturile și obligațiile fiecărei țări de a proteja mediul și natura și de a asigura utilizarea rațională a resurselor naturale.

Documentul constituie un cadru legal pentru cooperarea moldo-ungară în domeniul protecției naturii, diversității biologice, speciilor de animale și habitatelor lor; reducerea poluării aerului. De asemenea, cadrul legal prevede și cooperarea în domeniul armonizării legislației Republicii Moldova cu privire la protecția mediului și a naturii la reglementările Uniunii Europene, punerii în aplicare a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi adaptării la schimbările climatice, etc.

În acest context, va fi creat un grup de lucru moldo-ungar pentru mediu, în care se vor organiza întâlniri pentru probleme specifice legate de prevederile acordului, alternativ în Ungaria și în Republica Moldova. Scopul creării grupului ține de elaborarea programelor de lucru, care vor include activități planificate pentru perioade determinate, dar și evaluarea și monitorizarea privind implementarea programelor de lucru.

Memorandum de Înțelegere este condiționat de disponibilitatea fondurilor și a personalului. Fiecare parte, va acoperi costurile de participare ale reprezentanților săi în toate evenimentele comune, iar țara gazdă, va asigura spațiile şi echipamentele necesare pentru organizarea evenimentelor comune.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile