Logo Realitatea.md

Moldovenii care sunt polițiști în străinătate ar putea fi aduși acasă! IGP lansează o nouă campanie de dezvoltare a Poliției Naționale (FOTO)

12 Ianuarie 2018, 10:17 // Societate

Inspectoratul General de Poliție lansează o nouă campanie cu genericul „Revin acasă pentru că-mi pasă”. Aceasta presupune aducerea în Republica Moldova a cetățenilor care la moment îndeplinesc funcția de polițiști în alte țări. Cu această inițiativă a venit șeful adjunct al IPG, Gheorghe Cavcaliuc, care a anunțat acest lucru într-o postare pe rețele de socializare.

Foto: Facebook/Gheorghe Cavcaliuc

„Ieri mi-a reușit să mă văd la IGP, cu reprezentanții Biroului Relații cu Diaspora în Republica Moldova, d-nii Valeriu Sajin și Ghenadie Slobodeniuc. Am convenit împreună să ne unim eforturile și să realizăm acest proiect inedit în luna august, în perioada 20-26 august (săptămâna diasporei). Am convenit, să acționăm și să motivăm moldovenii plecați la muncă peste hotare, care muncesc în calitate de polițist în alte state dezvoltate, să revină acasă cu suportul financiar al IGP, BRD și al partenerilor externi, pentru o perioadă scurtă și să se împartă cu experiența lor avansată cu colegii polițiști din Republica Moldova”,a declarat Ghorghe Cavcaliuc.

Acesta a subliniat că unii cetățeni moldoveni deja au fost identificați, aceștia fiind în mare parte foști polițiști din RM care activează actualmente în sisteme polițienești din Poliția Canadei, Poliția Republicii Federale Germane, Poliția României, Poliția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Poliția de Stat din Italia, Poliția Franceză. 

„Toți ei ne vor ajuta să aducem lucruri noi în Poliția Republicii Moldova, să facem Poliția Națională mai puternică, mai pregătită. De asemenea, ne propunem pentru etapa inițială, să identificăm printre ei persoane capabile și curajoase care vor accepta provocarea pentru o posibilă angajare în sistemul polițienesc, la funcții de conducere de la noi din țară. În viziunea mea, Poliția Națională are un potențial uriaș, inclusiv prin prisma Strategiei de Dezvoltare, dar și datorită cetățenilor din diasporă, pe care vrem să-i convingem să revină acasă”,a menționat șeful adjunct al IGP.

Potrivit lui, campania oferă oportunitatea fiecărui compatriot din diasporă căruia îi pasă, să se implice și să ajute la identificarea cetățenilor noștri polițiști din alte state sau să revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Poliției Naționale, așa cum este în statele europene și alte state dezvoltate unde ei muncesc. 

Cei care cunosc moldoveni care ar dori sa revină acasă pentru a contribui la dezvoltarea Poliției din RM, pot lăsa datele de contact la adresa: gheorghe.cavcaliuc@mai.gov.md.

De menționat că în vara acestui an Gheorghe Cavcaliuc a efectuat o vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Acolo l-a cunoscut pe Sorin Netida - un polițist englez, cu origini din Moldova cu care a discutat posibilitatea revenirii sale acasă pentru a le comunica colegilor despre  cele mai bune practici în sistemul polițienesc din Marea Britanie. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile