Logo Realitatea.md

Moldovenii se întorc acasă! În ultimele 24 de ore, peste 30 de mii de persoane au intrat în țară, toți conaționali

08 Aprilie 2018, 10:36 // Actualitate

În rezultatul desfășurării activităților de supraveghere și control la frontiera de stat, prevenire și combatere a migrației ilegale și a infracționalității transfrontaliere, angajații Poliţiei de Frontieră, pe parcursul a 24 de ore, au înregistrat mai multe acțiuni ilegale.

- cinci persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
- patru cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova;
- trei persoane în conflict cu legea și un mijloc de transport au fost reținute, urmare a schimbului de informații cu organele de ocrotire a normelor de drept naționale.

În punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 53 688 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri - 31 987 a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr de 30 726 a fost cel al cetățenilor moldoveni. Traficul unităților de transport a prezentat o valoare de 11 916 traversări.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost:
PTF Otaci – 8 379 traversări persoane,
PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 7 796 traversări persoane,
PTF Leușeni – 7 460 traversări persoane,
PTF Sculeni – 4 153 traversări persoane,
PTF Giurgiulești-Galați – 3 131 traversări persoane,
PTF Criva – 2 636 traversări persoane,
PTF Cahul – 2 483 traversări persoane,
PTF Palanca - 2 127 traversări persoane,
PTF Costești - 1 766 traversări persoane.

Pe parcursul sărbătorilor de Paști, Poliția de Frontieră va aplica toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat, asigurând un nivel înalt al deontologiei profesionale și responsabilizând călătorii față de regulile existente la frontieră.

Măsurile suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul transfrontalier:
- suplimentarea numărului de polițiști de frontieră;
- formarea grupelor mixte de specialiști din cadrul IGPF, pregătite să intervină cu suportul necesar în cele mai solicitate puncte de trecere;
- aplicarea tehnicii portative de citire a documentelor de călătorie, inclusiv a mijloacelor speciale de control la frontieră;
- redirecționarea traficului pe arterele libere, cât și deschiderea circulației pentru familiile cu copii pe pista Corpului Diplomatic;
- deschiderea punctelor de trece de tip local la frontiera cu Ucraina;
- sincronizarea acțiunilor cu Serviciul Vamal al RM, cât și intensificarea conlucrării și schimbului reciproc de informații cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, pentru remedierea în comun a unor situații imprevizibile semnalate la frontieră.

În scopul susținerii participanților la traficul transfrontalier, Poliția de Frontieră recomandă:
- verificarea valabilității şi statutului documentului de călătorie în baza căruia se traversează frontiera de stat, inclusiv pachetul de documente necesar pentru mijlocul de tansport.
- tranzitarea tuturor punctelor de trecere existente la graniţă, pentru a nu suprasolicita doar unele dintre ele și pentru a evita formarea rândurilor în punctele de trecere.
- consultarea aplicației ”TRAFIC ONLINE” de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră, care prezintă media timpilor de aşteptare în punctele de trecere a frontierei (rutier) pentru toate categoriile de mijloace de transport.
- informații actualizate vizavi de situația la frontieră, dar și despre condițiile de taversare a frontierei, se vor oferi la numărul  022 259 717 - Linia Verde a Poliției de Frontieră.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9942 -0.3439%
USD USD 17.7285 -0.4011%
RUB RUB 0.2831 0.1415%
RON RON 4.2252 -0.2926%
UAH UAH 0.6847 -0.6962%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile