Logo Realitatea.md

Monopolul de pe piața miezului de nucă. Igor Munteanu dezvăluie cine se face vinovat și propune revenirea la normalitate (VIDEO)

10 Octombrie 2019, 15:52 // Economie

Președintele Comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Igor Munteanu, împreună cu deputatul Blocului ACUM, Alexandru Slusari, au prezentat primele rezultate ale anchetei privind monopolizarea pieții de comercializare și cumpărare a miezului de nucă. Astfel, deputații au ajuns la concluzia, acest lucru s-a făcut intenționat, pentru a favoriza o singură companie, care pe atunci era din anturajul conducerii Partidului Democrat.

Foto: agrobiznes.md

Potrivit deputaților, ar fi vorba de compania „Monicol”, care ar aparține cuscrului fostului premier Pavel Filip. Astfel, această companie și-a mărit cota de export pe piața nucilor de trei ori într-un singur an. „Compania Monicol și-a triplat exporturile într-un singur an, de la 1,2 mii tone, la 3,8 mii tone. Monopolul a fost instituit în anii 2016-2017, când prin intermediul mai multor instituții ale statului, printre care FISC-ul, mai multe companii care achiziționau nuci au fost sancționate pentru diferite nereguli, care uneori erau inventate. În rezultatul acestor razii au fost sechestrate mii de tone de nuci. Șocul acestor intervenții în forță a produs un dezechilibru pe piața exporturilor de nuci, care a dus într-un final la lichidarea acestora. Toate aceste acțiuni s-au soldat cu dosare penale neîncheiate nici măcar astăzi”, a precizat Igor Munteanu.

Deputatul menționează că, după aceste razii, „au apărut imediat anumiți facilitatori, care cereau 10 mii de dolari pentru fiecare camion cu miez de nucă exportat în cash sau 0,5% cenți la fiecare kg de miez de nucă exportat. Prețul de achiziționare a miezului de nucă a căzut brusc, de la 120-140 de lei/kg în 2015, la 30-50 de lei/kg în 2017. Exporturile au căzut cu 35%”, a explicat Munteanu.

Astfel, Igor Munteanu solicită companiilor din domeniu „să facă un pas decisiv și să revină la prețurile stabilite înainte de criza din 2016. „Altminteri, putem considera că aceste companii vor să mențină cu tot dinadinsul un preț extrem de mic, printr-o înțelegere de cartel, ceea ce ar putea justifica intervenția Consiliului Concurenței”, a subliniat deputatul Blocului ACUM.

Amintim că, în toamna anului 2018, lidera PAS, Maia Sandu, a menționat în cadrul unei emisiuni că familia fostului prim-ministrul, Pavel Filip, a monopolizat exportul de nuci și dictează prețurile în țară. Pavel Filip a respins acuzaţiile privind monopolizarea exportului de nuci de către compania Monicol SRL, care aparține cuscrului său, Dumitru Vicol.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile