Logo Realitatea.md

Monopolul exportului de fructe moldovenești în Rusia. Producătorii pot obține documentele necesare contra unor sume de mii de dolari

19 August 2015, 12:03 // Economie

Reporterii RISE Moldova s-au infiltrat în rețeaua unui grup organizat care deține monopolul la exportul de fructe în Federația Rusă și au obținut două seturi de documente, semnate de fitosanitari și vameși de la Chișinău. Actele permit exportul pe piața rusească a două camioane de fructe, ocolind embargoul rusesc. Membrii grupării au pretins 10 mii de dolari de la reporterii sub acoperire, bani care urmau să fie transferați pe un cont din Rusia, înainte ca marfa să ajungă la vama rusească.

Foto: realitatea.md

”De la sfârșitul lunii iulie s-au început niște încercări de a ne limita dreptul la export și, în baza unor motive inventate, a început să ni se refuze eliberarea certificatelor. Asta în timp ce două companii transnistrene, în spatele cărora stau oameni de afaceri din Chișinău, continuă să exporte fructe de pe întreg teritoriul Moldovei”, a declarat Viorel Minciună, președintele Asociației importatorilor și exportatorilor.

RISE Moldova a obținut o înregistrare audio făcută în ziua de 30 iulie curent, din care reiese că un grup de exportatori pun la cale o schemă de monopolizare a exportului de fructe. Aceștia enumeră denumirile unor companii, exportatori, inspectori fitosanitari, procurori și politicieni care ar fi „oamenii lor”. Potrivit unor producători și exportatori de fructe, tot atunci, inspectorii fitosanitari moldoveni au început să refuze perfectarea documentelor de export chiar și unor companii înregistrate în Transnistria, făcând referire la un ordin verbal al conducerii ANSA.

”Ca să am dreptul să export mi se cer bani pentru fiecare camion trimis în Rusia. Taxa pentru acordarea certificatelor fitosanitare pentru export o încasează inspectorii fitosanitari din raioane sau persoanele intermediare”, spune producătorul Iurie Bivol.

Reporterii RISE au identificat o companie moldovenească, „transformată” peste noapte în firmă transnistreană, ce poate obține tot pachetul de documente necesar exportului în Federația Rusă, indiferent de regiunea de proveniență și calitatea producției.

În schema monopoliștilor apare firma DVT Broker SRL, fondată în 2013 de către omul de afaceri din Chișinău Vasile Diaconu, cu sediul juridic, inițial, într-un bloc din str. Miron Costin din sect. Râșcani al capitalei. Pe 19 martie 2015, DVT Broker SRL „s-a mutat” în stânga Nistrului, pe str. Lenin din s. Mălăiești, r. Grigoriopol.

Un jurnalist RISE Moldova sub acoperire l-a contactat pe Vasile Diaconu, fondatorul DVT Broker SRL. Reporterul se prezintă a fi un antreprenor care a cumpărat de la diferite persoane fizice din r. Cantemir 19 tone de mere și 19 tone de prune. La rândul său, Diaconu a menționat că pachetul de documente pentru exportarea merelor costă cinci mii de dolari, iar pentru prune - 4,5 mii de dolari. 

Ulterior, Diaconu a transmis etichetele care urmau să fie lipite pe lăzile cu fructe, dar și pachetele cu documente pentru 28 de tone de fruncte inexistente și o ștampilă specială care trebuie aplicată pe toate lăzile care confirmă că ambalajul de lemn a trecut procedura de fumigație – prelucrare specială de distrugere a paraziților.

Fiecare pachet conținea opt și, respectiv, 10 documente în original, printre care certificat fitosanitar, act de control fitosanitar, certificat de inofensivitate, protocol privind cercetarea producției la capitolul pesticide, nitrați și nitriți, declarația vamală etc.

Ulterior, Diaconu a expediat un SMS către reporterul Rise în care era indicat un cont din Federația Rusă în Sberbank, pe numele lui Holeavka Victor Andreevici, pe care trebuiau transferate 620.000 ruble.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile