Logo Realitatea.md

Monument de arhitectură din Chișinău, în paragină! Bătălia se dă pentru lotul de pământ (VIDEO)

22 Octombrie 2014, 19:40 // Societate

Moara Roșie, unul din cele mai vechi monumente arhitecturale din capitală, care se înalță de mai bine de un secol în centrul Chișinăului, nu există din punct de vedere legal. Asta pentru că autoritățile municipale au "uitat" să înregistreze edificiul la Cadastru. Asfel, clădirea care de mai mulți ani genereaza polemici la Primărie, figurează în acte ca lot de pământ și nu ca monument istoric.

Screen: Realitatea.md

Moara Roșie, monument de arhitectură de valoare locală, inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, este în vizorul administrației municipale de câțiva ani. Totuși, în timp ce funcționarii de la Primărie încearcă să decidă soarta edificiului, starea deplorabilă a acestuia nu face decât să se înrăutățească de la an la an. Potrivit specialistului principal al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Dumitru Grișca, monumentul istoric figurează în acte drept teren.

”Monument istoric. Unul din puținele monumente industriale care au mai rămas în centrul istoric al Chișinăului. Situația nu este cea mai bună, plus că în cadastru nu știu de ce, figurează ca fiind teren, dar situația reală se observă că este un monument, o clădire. Proprietar este municipiul Chișinău, deci se află în gestiunea Primăriei, dar așa și nu s-a mai făcut regulă în dosarul dat”, a declarat Dumitru Grișca.

Potrivit expertului, primăria capitalei a menționat în repetate rânduri că o reconstrucție a monumentului ar necesita sume importante, de care bugetul municipal nu dispune. Totuși, atunci când au primit o propunere din străinătate pentru restaurarea clădirii, funcționarii au refuzat-o, din motive necunoscute.

”În luna iunie a anului curent niște investitori belgieni au vrut să restaureze acest monument, pentru un parteneriat public-privat, dar fiind la gestiunea Primăriei așa și nu s-a ajuns la un numitor comun pentru a se restaura, și din spusele lor Primăria nu a dorit acest lucru. Cred că este clar de ce. Pentru că figurează ca teren nu ca și contrucție”, a adaugă specialistul principal al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Șeful Direcției Patrimoniu Cultural din cadrul Ministerul Culturii, Sergiu Ciocanu, a confirmat faptul că monumentul nu are înregistrare cadastrală.

”Este un momument introdus în Registrul Național a Monumentelor Ocrotite de Stat. El nu are înregistrare cadastrală actualmente. La un anumit moment edificiul Morii Roșii nu a fost înregistrat cadastral, și astăzi pe locul lui e doar un teren de pământ conform actelor cadastrale. Acest edificiu este în proprietatea autorității publice locale, și din câte eu știu au fost pregătite toate documentele necesare din partea Direcției Arhitectură a Primăriei pentru a înregistra acest monument de arhitectură în documentele cadastrale. Nu am auzit deocamdată să se întâmple acest lucru”, a spus Sergiu Ciocanu.

Mai mult, funcționarul susține că Primăria Municipiului Chișinău este obligată să întrețină și să protejeze acest monument.

”Din punct de vedere arhitectural el este un obiectiv unicat pentru Chișinău. Gestionarii monumentului conform legislației RM sunt obligați să întrețină monumentele și în caz de necesitate să intervină pentru a asigura protejarea lor adecvată. Deocamdată nu am primit de la gestionarii momumentului, care vă dați seama, dacă nu există cadastral din punct de vedere juridic ca și cum ar cădea. Deocamdată nu am primit nicio documentație de proiect spre examinare Ministerului Culturii în care s-ar prevedea anumite intervenții asupra lui”, a menționat șeful Direcției patrimoniu cultural din cadrul Ministerul Culturii.

Conducerea Direcției municipale reforme și relații patrimoniale refuză să facă declarații la subiect. Și în timp ce autoritățile municipale așteaptă timpuri mai bune pentru investiții în patrimoniul cultural al orașului, Moara Roșie rămâne uitată de lume și istorie, în paragină.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile