Logo Realitatea.md

Năstase, acuzat de liberali că prin vizita de azi a sa la Primărie a încălcat prevederile Codului electoral. PL a depus o sesizare

10 Octombrie 2019, 15:14 // Politica

Partidul Liberal a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) și la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECEC), prin care solicită sancționarea concurentului electoral, antrenat în lupta pentru șefia Capitalei, Andrei Năstase, pentru faptul că „ar fi utilizat resursele administrative”, atunci când a mers, astăzi, la Primărie și s-a întâlnit cu funcționarii instituției, după ce la 8 octombrie curent, Curtea de Apel i-a validat mandatul de primar al municipiului Chișinău, anulat în 2018.

Foto Simbol

Astfel, PL califică aceste acțiuni drept o încălcare a prevederilor Codului electoral (art. 52 alin. (7) Cod Electoral, care prevede: ”Candidații nu pot folosi mijloacele și bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiții de egalitate pentru toți concurenții electorali”).

Totodată, liberalii invocă și faptul privilegierii unui candidat electoral (Andrei Năstase) prin accesul în incinta unei instituții publice, pentru a face agitație electorală, contravine prevederilor legale prevăzute la art. 51 Cod Electoral RM, Drepturile garantate ale concurenților electorali, alin. (1) prevede că: „Concurenții electorali participă, pe baza de egalitate, la campania electorală, beneficiind de drepturi egale...”

Amintim că, astăzi, Andrei Năstase, căruia i s-a validat mandatul de primar, în urma alegerilor locale noi din municipiul Chișinău a mers astăzi la Primărie, unde s-a întâlnit cu funcționarii din cadrul instituției. Acesta și-a suspendat activitatea, pentru a continua campania electorală pentru alegerile din 20 octombrie și i-a predat atribuțiile actualului primar general interimar al Capitalei, Andrian Talmaci.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile