Logo Realitatea.md

Neconformități în utilizarea mijloacelor din Fondul Viei şi Vinului, depistate de Comisia de control al finanțelor publice (VIDEO)

04 Februarie 2020, 13:03 // Economie

Prevederile cadrului regulator în vigoare privind aprobarea, alocarea şi utilizarea mijloacelor din Fondul Viei şi Vinului nu au fost respectate, ceea ce a determinat cheltuieli suplimentare pentru finanțarea Fondului în mărime de 28 mln lei şi acumularea în conturile Oficiului Național al Viei și Vinului, pe parcursul mai multor ani, a mijloacelor financiare neutilizate în sumă de 35,1 mln lei. Concluziile se conțin în Raportul auditului conformității gestionării mijloacelor Fondului Viei şi Vinului, audiat, astăzi, în ședința Comisiei de control al finanțelor publice.


Foto Simbol

Auditul a avut drept scop identificarea domeniilor sensibile la riscurile aferente managementului și gestionării resurselor Fondului Viei şi Vinului, precum și evaluarea mecanismelor de gestionare a mijloacelor Fondului. 

„Procedurile de audit realizate au identificat probleme și deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului, care au limitat eficiența și eficacitatea gestionării mijloacelor alocate, precum și atingerea obiectivelor propuse în realizarea măsurilor finanțate”, se menționează în Raportul de audit.

Misiunea de audit a identificat o serie de deficiențe. Astfel, urmare a statutului dublu acordat Oficiului Național al Viei și Vinului, Fondul Viei şi Vinului are aprobate două bugete anuale diferite, unul – aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul bugetar respectiv, altul – aprobat de Consiliul de coordonare. În cazul ambelor bugete auditul a constatat diminuări și majorări atât la capitolul venituri a Fondului, cât și la cel de cheltuieli.

Totodată, a fost admisă finanțarea unor măsuri aprobate suplimentar fără identificarea surselor de acoperire de circa 2,8 mln lei, efectuarea cheltuielilor neprevăzute în buget, precum și a cheltuielilor cu depășirea limitelor aprobate pentru activitățile respective.

Potrivit auditului, imperfecțiunea mecanismului de gestionare, colectare și de evidență a contribuțiilor și penalităților în Fondul Viei şi Vinului, precum și de urmărire a datoriilor către Fond, stabilite de actualul cadru normativ, a generat faptul că acestea, pe parcursul mai multor ani, au fost gestionate segmentat, nefiind întreprinse măsuri suficiente pentru colectarea restanțelor față de Fond. La finele anului 2018, conform datelor Oficiului Național al Viei și Vinului, acestea constituiau 21 mln lei.

Conform datelor Serviciului Fiscal de Stat, Oficiului Național al Viei și Vinului, Serviciului Vamal și Registrului Vitivinicol s-au constatat divergențe semnificative a informației privind numărul contribuabililor. Au fost identificați 40 de agenți economici care au exportat vinuri, dar nu au prezentat dările de seamă Serviciului Fiscal de Stat și 9 agenți economici care au diminuat calculele prezentate Serviciului Fiscal de Stat față de volumele real exportate. Calculele și, respectiv, restanțele la plata contribuțiilor, reieșind din datele prezentate auditului, au fost diminuate cel puţin cu 6,3 mln lei.

Curtea de Conturi și Comisia de control al finanțelor publice au solicitat Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, Ministerului Finanţelor și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului întreprinderea măsurilor de rigoare în vederea implementării recomandărilor expuse în Raportul de audit. Documentul a fost transmis și Procuraturii Generale pentru informare și posibilă autosesizare în vederea întreprinderii măsurilor ce se impun.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9619 0.2516%
USD USD 18.2258 0.7635%
RUB RUB 0.2334 0.9079%
RON RON 4.1351 0.4055%
UAH UAH 0.6569 1.6716%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
27 mar, 12:16 //

Foto Simbol Examenele pentru clasa a patra au fost anulate. Se discută acest lucru și pentru bacalaureat și cel de finalizare a gimnaziului (VIDEO)

26 mar, 21:21 //

Bugetarii vor sta acasă 9 zile, cu excepția angajaților medicali și a forțelor de ordine. Scopul măsurii aplicate, îndemnul și rugămintea lui Chicu

26 mar, 15:04 //

Foto: realitatea.md Cristina Țărnă, fiica directorului demis al Spitalului Republican, oferă detalii despre acțiunile tatălui ei, în cazul medicilor testați la un laborator privat

27 mar, 09:44 //

Foto: ambulanta.md A murit un medic din cadrul CNAMUP. Femeia era infectată cu coronavirus

27 mar, 19:39 //

Cum un primar de la noi a ajuns subiect în presa din România, după o decizie pe care a luat-o împotriva răspândirii coronavirusului

27 mar, 12:45 //

Constantin Țuțu s-a predat la frontieră. A fost reținut. Va sta în carantină 14 zile

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

26 mar, 09:30 //

LIVE! Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prezintă informații despre situația epidemiologică din țară

01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor