Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Dezvăluire! Nepotul multimilionar al lui Filat! La 26 de ani a investit 38 de milioane de euro şi a mai cerut bani de la stat‎ (doc)

30 Iulie 2014, 11:24 // Economie

Vladimir Rusu, nepotul lui Vlad Filat, este multimilionar în euro la doar 26 de ani. El este fiul Alei și Ion Rusu, nașii de cununie ai lui Vlad Filat în cea de-a doua căsătorie, Ala Rusu fiind sora lui Vlad Filat, iar Ion Rusu, după cum se cunoaşte în cercurile PLDM, pe lânga calitatea de rudă apropiată, este şi omul de încredere în afacerile liderului PLDM, potrivit Bani.md.

Colaj: Realitatea.md

Astfel, tânărul Vladimir Rusu este proprietarul companiei “Caravita Co“ SRL, o companie specializată în achiziţionarea terenurilor și lucrărilor agricole, înregistrată în satul Zolotievca, Anenii Noi. Compania are peste o sută de angajaţi şi îşi desfăşoară activitatea în sediul Ipteh, administrat de Ion Rusu, dar fiind în proprietatea lui Vlad Filat. Genurile de activitate ale “Caravita Co“ SRL variază de la cumpărarea și vânzarea imobilelor, până la servicii în agricultură, cultura strugurilor, cultura legumelor și a cerealelor, precum și altele.

Deși “Caravita Co“ SRL are un capital social de numai 5400 de lei, Vladimir Rusu, timp de trei ani, a investit doar în terenuri şi agricultură peste 700 de milioane de lei, ceea ce constituie peste 38 de milioane de euro, fapt confirmat prin rapoartele publice ale Ageţiei de Investiţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) – un organ administrativ, subordonat Ministerului Agriculturii. În acelaşi timp, unele terenuri agricole din satele Zolotievca, Cascalia, Baccialia, Zaim, Volontirovca, Larga şi altele din raioanele Anenii Noi şi Căuşeni au ajuns în proprietatea “Caravita Co“ SRL şi a companiilor afiliate, procesul de colectare a terenurilor continuând şi acum.

Este important de menţionat că nepotul multimilionar al lui Filat se bucură de susţinerea Ministerului Agriculturii, instituţie care apartine politic PLDM. Astfel, în 2013 și 2014,“Caravita Co“ SRL a beneficiat de fonduri de subvenții din partea statului AIPA de peste 4,5 milioane lei. În 2013 suma subvențiilor a fost de peste 1 milion 300 de mii de lei, iar în 2014 le-a fost autorizată suma de peste 4 milioane de lei, aceasta fiind cea mai mare sumă oferită vreodată de AIPA, lucru care trezeste anumite suspiciuni. În acest context, oficiali din cadrul AIPA au explicat că subvenția este o sumă nerambursabilă și neimpozabilă care este oferită pentru susținerea anumitor domenii din agricultură. În cerere este indicată suma solicitată, dar ea rezultă din suma investiției, deoarece principiul de subvenționare este compensarea parțială a costului investiției. Totodată, producătorii agricoli în mod obligatoriu trebuie să aibă terenuri, iar dreptul de proprietate trebuie să fie confirmat sau de posesie sau de arendă. Suma investiţiei este confirmată prin acte oficiale care probează investiţia reală şi se semnează şi un act pe propria răspundere.

 

În acelaşi timp, surse din cadrul Ministerului Agriculturii ne-au comunicat că în spatele afacerii de milioane de euro cu terenuri se află de fapt preşedintele PLDM, Vlad Filat, care de aproximativ 4 ani investeşte activ în agricultură, iar nepotul său este doar formal în faţă. Astfel se explică şi sprijinul obţinut de “Caravita Co“ SRL de la Ministerul Agriculturii al cărui ministru este exponentul liberal democraţilor Vasile Bumacov. De asemenea, aceleaşi surse din cadrul ministerului suţin că, în ultima perioadă, între Bumacov şi Filat au apărut neînţelegeri din cauza solicitărilor tot mai complicat de îndeplinit, venite din partea lui Ion Rusu. Afacerea cu terenuri este cunoscută şi în PLDM, unde chiar fostul premier Filat a fost auzit, nu o dată, vorbind despre acesta afacere, în care investeşte.

Este de menţionat faptul că familia Rusu deține un grup de companii, printre care “AVVA Company” SRL, “Consulting & Management Agency” SRL, “Showbiz Management” SRL şi altele, care uimesc prin diversitatea celor peste o sută de genuri de activităţi, de la crearea sistemelor informaționale de importanță statală, constructii de orice tip, agricultură, creșterea porcinelor şi ovinelor, apicultură, lucrări de tâmplările, până la comerțul produselor de tutun, alcool, manipulări, depozitări, publicitate și organizarea concertelor. Toate aceste companii îşi au sediul juridic sau închiriază spaţii în clădirea IPTEH (str. Stefan cel Mare, 65), centru de oficii care îi aparține lui Vlad Filat prin compania offshore Worldway Limited, Kapital Invest Company de la Iaşi (proprietate a lui Vlad Filat) şi persoana fizică Ion Rusu.

Nepotul lui Vlad Filat a devenit cunoscut atunci când a fost agresat în timpul unei petreceri din vara anului 2012. Vladimir Rusu a făcut Facultatea de Drept la Universitatea ”Alexandru-Ioan Cuza” de la Iași. El a fost campion național al României la taekwandoo și a declarat public doar propria afacere de la Iași, un studiou de înregistrări audio și video, din care este greu de crezut ca ar fi putut acumula 38 de milioane de euro ca să investească în terenurile din Moldova. Sediul acestuia este în clădirea companiei Kapital Invest Company, pe care o administrează tatăl său, Ion Rusu, cumnatul şi nasul lui Vlad Filat.

Subiectul afacerilor cu terenuri ale familiei Rusu a devenit cunoscut după ce mai mulţi proprietari de terenuri au început să se plângă de faptul că nepotul lui Filat a obţinut într-un timp record‎ subvenţii de la Ministerul Agriculturii, în timp ce ei îşi asteaptă rândul de mai mult timp. Mai mult, unii agricultori spun că Rusu şi Filat ar fi înfiinţat mai multe firme fantomă, prin care să poată lua subvenţii de la stat, cunoscut fiind faptul că există o limitare a subvenţiilor pentru o singură firma. De asemenea, aceştia îl acuză pe Ion Rusu şi oamenii lui că ar încerca să-i deposedeze de terenuri prin metode ilegale şi ameninţă că vor face publice detalii despre acţiunile ilegale ale acestora.

 Numele lui Ion Rusu a mai fost vehiculat în presă în contextul unor scandaluri de corupţie, în special în domeniul sănătăţii, coordonat tot de un reprezentant al PLDM. Ultimul caz în care a fost implicat numele lui Ion Rusu este legat de licitaţia prin care a fost selectată o companie privată pentru implementarea sistemului național de dializă. Principala suspiciune este că firma câștigătoare a fost fondată doar cu o lună înainte de licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii, pentru secţiile de dializă din 12 instituţii medicale din Republica Moldova. O serie de verificări inițiate de redacția deschide.md, printre specialiști din domeniul medical, experți independenți și mediul politic, au condus la concluzia că în spatele afacerii stă fostul premier Vlad Filat și grupul său de susținători din PLDM. Înființarea consorțiului de firme germane, care include și compania B Braun, a fost organizată de Ion Rusu. Consorțiul ar fi fost constituit pentru încasarea a circa 20 milioane de euro din bugetul de stat, pentru tratarea bolnavilor de insuficiență renală. Asadar din nou o afacere construita pentru a luat prin diferite metode bani din bugetul statului.

Vom reveni cu o investigaţie mai amplă la acest subiect, dar şi legăturile dintre câteva firme care îşi au sediul în IPTEH şi s-au îmbogăţit cu bani din bugetul statului.

trimite o stire
9 Comentarii. Adauga un comentariu.
Ion Turcu
Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:07
ION RUSU- cumnatul şi naşul de cununie al lui Vlad Filat, VLAD FILAT si ion turcu doresc sa cumpere bilete la avion intro directie deoarece satucul moldova nu este interesant,, pentru primii 2 mentionati mai sus care sunt scrisi cu litere mari- MIZA ESTE FOARTE MARE SA NU DOREASCA SA INTORCA INAPOI IN satucul de bastina===al 3 doreste ca justitia sa se odihneasca si in fiecare zi sa inceapa munca la orele 8 -inclusiv si duminica=nu o sa dovedeasca .si sa lucreze neodihnit -sa curga sudoare sarata ==ca sa incerce sa faca un pic de regula -merge vorba numai un pic de regula in jurisprudenta MOLDOVEI
Raspunde
aster
Joi, 31 Iulie 2014 03:50
Foarte bun articol. Chiar bravo că ați scris aceste informații. Unica problemă a voastră e că sunteți site-ului lui Plahotniuc și faceți totul la comandă, despre Plahotniuc și oamenii lui nu veți scri niciodată nimic. Se apropie alegerile și voi executați comenzi politice. Totul e foarte clar și pentru cineva cu IQ mediu.
Raspunde
King ROMANIA
Miercuri, 30 Iulie 2014 20:54
De unde are acest nemernic acesti bani la virsta lui?
Raspunde
victor
Miercuri, 30 Iulie 2014 19:59
da si mai trebu pentru fericire ))) un nepot capabil
Raspunde
alegra
Miercuri, 30 Iulie 2014 15:13
e evident că iepuroiul nu şi-a plasat toate ouăle într-un singur paner. citată de la rozalinda rusu boievaia podruga a playboy gontsa prostituata iepurelui
Raspunde
Laura Motoc
Miercuri, 30 Iulie 2014 11:58
Eh, Doamne fereste ce se face cu ajutorul lui Filat! Acesta a gasit si familia necesara pe care sa-si inscrie afacerile. Cum daca nu nasii de cununie sa fie cei in care sa ai cea mai mare incredere. Saracii oameni!! Cred ca au atitea bani ca nici nu stiu cum sa-i cheltuie. Pling bancile elvetiene dupa acest bani. De fapt banii lui Filat demult sint acolo, unde si-a trimis si fosta sotie mai demult. Ea sa dus, acesta a lasat un cont pentru ca aceasta sa traiasca bine impreuna cu copiii lor, la restul conturilor a schimbar parola si le foloseste dupa propria vointa. Totul merge ca pe roate.
Raspunde
Catalina
Miercuri, 30 Iulie 2014 11:45
PLDM-istii toti sunt implicati in afaceri dar o fac de fiecare data pe victemele, rusine sa le fie, aveam incredere in ei dar m-am dezamagit...totusi PDM ramine forta pe arena politica, au ramas singurii care au o pozitie stabila
Raspunde
Ion Crudu
Miercuri, 30 Iulie 2014 11:57
Catalina, nu as spune ca chiar toti membri acestui partid sun implicati in afacerile murdare ale sefului lor, este la ei in partid Nr.1, campion pe autosuturi in fund, Filat.
Ion Turcu
Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:09
ION RUSU- cumnatul şi naşul de cununie al lui Vlad Filat, VLAD FILAT si ion turcu doresc sa cumpere bilete la avion intro directie deoarece satucul moldova nu este interesant,, pentru primii 2 mentionati mai sus care sunt scrisi cu litere mari- MIZA ESTE FOARTE MARE SA NU DOREASCA SA INTORCA INAPOI IN satucul de bastina===al 3 doreste ca justitia sa se odihneasca si in fiecare zi sa inceapa munca la orele 8 -inclusiv si duminica=nu o sa dovedeasca .si sa lucreze neodihnit -sa curga sudoare sarata ==ca sa incerce sa faca un pic de regula -merge vorba numai un pic de regula in jurisprudenta MOLDOVEI
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.7634 0.0257%
USD USD 19.7958 -0.0106%
RUB RUB 0.2997 -1.7377%
RON RON 4.8709 -0.4272%
UAH UAH 0.7979 -0.0751%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
26 iul, 18:06 //

Foto: ssu.gov.ua FOTO, VIDEO - Imagini din timpul reținerii lui Veaceslav Platon de către Serviciul de Securitate din Ucraina! Acesta avea pașaport diplomatic moldovenesc

26 iul, 08:10 //

(INTERVIU VIDEO) Deschis, despre taxele ilegale din grădinițe! Un părinte povestește cât costă să-ți întreții copilul într-o grădiniță de stat din Chișinău

25 iul, 13:50 //

foto: adevarul.ro Vea­ce­slav Pla­ton reacționează! Acesta dezvăluie ce legătură are cu furtul miliardului

25 iul, 12:06 //

foto: foto-basa.com Veaceslav Platon, ÎNVINUIT în dosarul BEM! Pe numele acestuia a fost emis mandat de arest! Alte două persoane din sistemul bancar - reținute(VIDEO)

22 iul, 12:47 //

foto: facebook.com/COCOS-Privé Dezvăluiri despre clubul Cocos din Chișinău: ”Acolo poți procura practic orice drog, iar toată băutura este contrafăcută”. POLIȚIA s-a autosesizat

25 iul, 09:00 //

LIVE! Renato Usatîi este audiat la Procuratura Anticorupție în legătură cu declarațiile privind tentativa lui Vlad Plahotniuc de a-l corupe

28 iul, 10:37 //

foto: obozrevatel.com Veaceslav Platon și-a pierdut cunoștința în sala de judecată! FOTO

27 iul, 17:24 //

Veaceslav Platon a deținut din anul 2009 două pașapoarte diplomatice! Răspunsul OFICIAL al Ministerului de Externe

26 iul, 07:43 //

foto: Vitalie Eșanu FOTO - Veaceslav Platon a fost REȚINUT de Serviciile secrete și Procuratura din Ucraina! Acesta urmează să fie extrădat în Moldova

27 iul, 10:52 //

Foto: sis.md Cetățeni străini, stabiliți cu traiul în Moldova, luați pe sus de ofițerii SIS! Vor fi declarați indezirabili din rațiuni de securitate națională (FOTO)

20 iul, 17:39 //

captură video ATENȚIE, imagini de groază! Copil de până la 12 ani, bănuit a fi „luptător” proguvernamental, decapitat de rebelii sirieni din Aleppo

19 iul, 12:14 //

(INTERVIU VIDEO) Absolventul liceului ”Iulia Hașdeu”, agresat de directoare, povestește cum și-a luat diploma: Am intrat și mi-a zis, ”Hai kalisi, ce datorii ai?”

19 iul, 16:37 //

CAZ ȘOCANT în capitală! Un bărbat a fost filmat cum se masturba în parc, mergând în spatele a două minore (VIDEO)

29 iun, 00:21 //

FOTO EXCLUSIVE din avionul de pe cursa Chișinău-Istanbul! Pasagerii sunt blocați în aeronavă după atentatele din Turcia - UPDATE

30 iun, 13:06 //

Foto: realitatea.md Ilan Shor, adus la Curtea de Apel cu cătușe la mâini și îmbrăcat în vestă antiglonț - VIDEO, FOTO

11 iul, 11:06 //

Mama nou-născutului aruncat ieri la gunoi a fost GĂSITĂ! Cu lacrimi în ochi, tânăra povestește cum s-a întâmplat totul (VIDEO)

15 iul, 11:24 //

Foto: captura video Detalii înfiorătoare despre cazul copilului ucis de propriul tată, la Șoldănești: Ultimele cuvinte au fost în brațele mamei sale (VIDEO)

05 iul, 10:20 //

Tânăra polițistă din Chișinău, care dispăruse ieri dimineața, a fost găsită de către colegii ei în oraș la niște cunoștințe

26 iul, 18:06 //

Foto: ssu.gov.ua FOTO, VIDEO - Imagini din timpul reținerii lui Veaceslav Platon de către Serviciul de Securitate din Ucraina! Acesta avea pașaport diplomatic moldovenesc

12 iul, 12:19 //

POZE NOI de la nunta primarului Dorin Chirtoacă cu Anișoara Loghin, postate de fotograful oficial de la petrecere