Logo Realitatea.md

Nicolae Timofti vrea o Constituție nouă. Actuala are prevederi „imperfecte, imprecise sau depășite de timp”

08 Septembrie 2014, 11:21 // Actualitate
// Autor:  
Maxim Pulber

Sper ca într-un viitor previzibil Republica Moldova să-și consolideze potențialul intelectual și politic pentru a putea adopta o nouă Constituție. Acesta a fost mesajul președintelui Nicolae Timofti, lansat în cadrul ședinţei solemne dedicată aniversării a 20-a de la adoptarea Constituţiei Republicii Moldova. Șeful statului și-a argumentat poziția prin prezența în Legea Supremă a unor prevederi imperfecte, imprecise sau depășite de timp.

foto: presedinte.md

În luarea sa de cuvânt, șeful statului a menționat că în linii mari, cadrul constituțional acoperă tot spectrul de legislativ și a asigurat dezvoltarea principalelor ramuri ale statului, inclusiv prin plasarea lor în dimensiunea principiului separării puterilor. „Constituția a marcat deschiderea Republicii Moldova către lumea civilizată din spațiul euro-atlantic de care ne-am apropiat în acești 20 de ani cu tempouri diferite, e adevărat, dar în mod progresiv și continuu”, a precizat Nicolae Timofti.

Cu toate acestea, potrivit lui Timofti, „Legea Supremă a suportat periodic modificări în virtutea faptului că nu este imuabilă, ci dimpotrivă, unele prevederi ale sale sunt imperfecte, imprecise sau depășite de timp”. Una dintre acestea, în opinia președintelui, ar fi prevederea articolului 13 cu privire la denumirea limbii oficiale a țării.

„Dar aceasta nu este singura lacună a Constituției. Discuții s-au purtat și în jurul locului Procuraturii în sistemul organelor de drept, inclusiv modul de numire a Procurorului General, precum și, bineînțeles, modalitatea de alegere a președintelui țării. Cea mai importantă reformă constituțională, cea din 2000, nu a avut darul să limpezească unele prevederi, așa încât este firesc că în ultimii ani s-au intensificat dezbaterile privind revizuirea Legii Supreme, urmate de discuții privind oportunitatea cercetării unor atribuții ale Curții Constituționale”, a mai spus Nicolae Timofti.

„Mi se pare absolut firesc și necesar ca o Constituție să fie adaptată la noile realități politice, economice și sociale”, a conchis șeful statului în luarea sa de cuvânt, exprimându-și totodată încrederea că nu este foarte îndepărtat acel moment, când țara noastră va avea o Constituție nouă.

La ceremonia dedicată aniversării a 20 de ani de la adoptarea Constituției au participat preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, premierul Iurie Leancă, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, judecători, deputați și expterți în drept.

Urmăriți aici evenimentul integral:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.0000%
USD USD 18.4281 0.0000%
RUB RUB 0.2348 0.0000%
RON RON 4.1664 0.0000%
UAH UAH 0.6689 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile