Logo Realitatea.md

Nivelul de accesibilitate al clădirii Parlamentului, testat de un grup de persoane în scaune cu rotile. Ce note a primit clădirea renovată (Galerie Foto, Video)

30 Noiembrie 2016, 16:45 // Societate

Accesibilitatea clădirii Parlamentului și incluziunea socială au fost discutate în timpul vizitei unui grup de persoane cu necesități speciale, astăzi, la Parlament. Aceasta este prima vizită în clădirea renovată a Parlamentului a unui grup mare de persoane în scaune cu rotile. Vizitatorii au dat note bune accesibilității edificiului și facilităților existente pentru persoanele cu nevoi speciale în Parlament.

Embed:

În particular, în prezent sunt instalate două ascensoare pe scări pentru persoanele cu dizabilități, care permit intrarea în Parlament și sala de ședințe. De asemenea, sunt construite băi pentru persoanele cu nevoi speciale și lifturi adaptate.

Vizitatorii au discutat cu deputata Valentina Buliga, care a anunțat că va sesiza Parlamentul în vederea constituirii unei comisii care să monitorizeze cum este implementată legislația referitoare la incluziunea socială a persoanelor cu nevoi speciale. Potrivit deputatei, normele existente sunt conforme practicilor europene, dar există anumite dificultăți de implementare.

Părțile au convenit ca din respectiva comisie să facă parte și reprezentanții persoanelor cu dizabilități, care vor supraveghea cum le sunt respectate drepturile, inclusiv vor verifica accesibilitatea în clădiri. „Voi pregăti un amendament pentru modificarea legislației și urmează ca Parlamentul, împreună cu Guvernul și autoritățile publice locale să găsească o soluție potrivită pentru nevoile speciale ale acestor persoane”, a menționat Valentina Buliga.

Inițiativa organizării vizitei aparține administrației Parlamentului, fiind lansată în ajunul Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Scopul vizitei a fost prezentarea oportunităților de vizitare a Parlamentului pentru toți locuitorii țării, dar și consultarea beneficiarilor pentru îmbunătățirea accesibilității clădirii, aflate în continuare în reconstrucție.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5605 -0.1740%
USD USD 17.1569 0.0852%
RUB RUB 0.2580 0.9785%
RON RON 4.1712 -0.3417%
UAH UAH 0.6121 0.5420%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile