Logo Realitatea.md

Noi detalii despre buletinele cu CIP de peste Prut: Românii nu pot spune nu

08 Aprilie 2021, 12:13 // În lume

La mijlocul lunii martie 2021, autoritățile române anunțau despre intruducerea din luna august, a carților de identitate electronice cu cip, care vor fi de mărimea unui card bancar și vor avea elemente de securitate suplimentare, ca în Belgia sau Germania. 

Cei care îl refuză ca să nu fie identificaţi pe baza cipului nu vor scăpa însă de instituţiile statului, spune ministrul român al Digitalizării, Ciprian Teleman.

Noile cărți de identitate vor permite identificarea rapidă a datelor în sistemul guvernamental

„Toată lumea folosește sintagma de cloud guvernamental, este un sistem mare care seamănă cu un cloud. Înseamnă un nucleu de date, de bună calitate pe care le pot folosi alte instituții care sunt satelit în jurul acestui nucleu de date. Aceste instituții care folosesc date se leagă și pot folosi date din acel nucleu central, iar următorul cerc periferic e al unor platforme de date, aici o să aven Justiție, Muncă, Sănătate, MAI, Externe, de aici mai departe un post de poliție sau o administrație financiară pot interoga date și din nucleul central”, a spus ministrul de peste Prut.

Ministru: Românii nu pot refuza baza de date

Întrebat dacă oamenii ar putea să refuze să fie în această bază de date, pe motiv că nu vor să fie găsiți de poliție sau de Fisc, ministrul a răspuns că ori cu această carte de identitate nouă, ori cu vechea, datele noastre vor fi în acest cloud guvernamental, iar datele permit identificarea rapidă în acest spațiu și accesul la datele fiecărei persoane.

Citeste tot despre: buletin cu CIP, buletin românesc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3706 0.2557%
USD USD 17.8774 -0.1095%
RUB RUB 0.2359 1.8566%
RON RON 4.3404 0.1847%
UAH UAH 0.6396 -0.1717%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile