Logo Realitatea.md

Noua formulă guvernamentală, în acțiune: Primele declarații ale noilor membri în Guvernul Filip (FOTO)

10 Ianuarie 2018, 15:08 // Actualitate

Noii membri ai Cabinetului de miniştri au depus astăzi jurământul de învestire, în cadrul unei ceremonii festive la Reşedinţa de Stat. La eveniment au participat Premierul Pavel Filip și Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de Președinte al țării şi a semnat decretul de numire în funcție a vicepremierilor şi miniștrilor.

Astfel, Cabinetul de miniștri a fost completat cu doi vicepremieri:

  • Iurie Leancă - Vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Cristina Lesnic - Vicepremier pentru Reintegrare

Și cinci miniștri:

  • Chiril Gaburici - Ministrul Economiei şi Infrastructurii;
  • Svetlana Cebotari - Ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Liviu Volconovici - Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului;
  • Tudor Ulianovschi - Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
  • Alexandru Tănase - Ministrul Justiţiei.

La scurt timp, premierul Pavel Filip i-a prezentat pe noii miniștri colectivelor de muncă :

Chiril Gaburici spune că știe ce are de făcut la minister: „Direct de Ministerul Economiei depinde bunăstarea oamenilor, infrastructura, volumul de investiții și climatul de afaceri. Misiunea este una foarte simplă – trebuie să facem ca viața cetățenilor să fie mai bună. Există toate premisele și ingredientele. Avem o mare nevoie de a garanta și a crea un comfort pentru investitori... Din experiența mea cunosc foarte bine ce avem de făcut, în același timp – cunosc și care sunt impedimentele, de aceea o să ne fie mai ușor. Vreau să lucrăm foarte deschis, eu voi lucra cu toată lumea cu toți cei care se vor face auziți. Vreau să fim onești, responsabili, eficienți. Nu tolerez corupția și alte scheme”.

Cristina Lesnic a anunțat că va participa în curând la ședința Subcomitetului APCE privind conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei: ”Următoarea ședință care va avea loc săptămâna viitoare, este vorba de platforma APCE sub egida Consiliului Europei și, probabil, cu reprezentanții (Tiraspolului) ne vom vedea chiar săptămâna viitoare. Evenimentul va avea loc la Paris”.

Liviu Volconovici: ”Suntem la început de an, vă doresc tuturor un an bun. De la noi se cere rezultate, iar problemele pe care le avem trebuie să le soluționăm”.

Alexandru Tănase: Pentru mine a fost o provocare această invitație de a face parte din Guvern, anume pe domeniul justiției. Am acceptat propunerea, deoarece nu sunt de acord cu foarte multe lucruri în acest sector și cred că fiecare trebuie să folosească orice oportunitate de a face o schimbare spre bine, acolo unde este posibil”. 

Tudor Ulianovschi: ”Ne cunoaştem forţele, capacităţile şi vom începe să lucrăm din prima zi. Desigur că povara nu este una imposibilă”.

Svetlana Cebotari: ”Vă asigur cu toată responsabilitatea că vom munci atât cât va fi necesar, astfel încât, cei care așteaptă de la noi rezultate să le simtă cu adevărat. Vom activa într-o echipă unită, iar cea mai importantă verigă va fi comunicarea”. 

Premierul Pavel Filip i-a felicitat pe noii membri ai Executivului cu prilejul învestirii în funcție, menționând că noua formulă guvernamentală se încadrează perfect în reforma  administrației publice centrale și în dimensiunea tehnocrată. Pavel Filip a mai spus că deși anul 2018 nu va fi ușor, din simplu motiv că este unul electoral, are toată încrederea că noii membri ai Guvernului vor munci bine și eficient, ținându-se departe de polemicile și disputele politice, așa cum a făcut-o și până acum, pe parcursul a doi ani, Guvernul Republicii Moldova.

”De aceeași manieră să ne concentrăm mai mult pe lucrurile pe care trebuie să le facă un Executiv. Să fim mai aproape de oameni, înțelegând care sunt problemele lor și, având posibilitățile pe care le are Guvernul, să încercăm să venim cu soluții pentru ele. Vă doresc succes și la finalul acestui an sa  putem sta în fața cetățenilor Republicii Moldova și să putem spune că noi cel puțin am făcut maxim și absolut tot posibilul pentru a face viața lor puțin mai bună”, a subliniat Prim-ministrul. 

Potrivit Președintelui Parlamentului Andrian Candu, pentru ca statul Republica Moldova să fie altfel după anul 2018, sunt necesare trei lucruri - instituții funcționale, guvernate de legi; demnitari cu simțul datoriei și respect pentru oameni; profesioniști în funcții publice.

”Am încrederea că actuala componență a Guvernului Filip, include cele trei elemente. Remanierile făcute astăzi au adus în echipa guvernamentală persoane cu experiență, care au autoritatea necesară pentru ca normele și strategiile adoptate în speranța unei modernizări a țării, să fie implementate cu succes”, a spus speakerul Legislativului. 

Realitatea.md amintește că  la 19 decembrie 2017, liderul democraților a anunțat despre inițierea remanierelor de cadre în Guvernul Filip. Deciziile au fost luate în urma Biroului politic al PDM, și a discuțiilor cu colegii de la Guvernare. De menționat faptul că în dimineața acestei zile, Andrian Candu, a semnat și decretul de promulgare a legii anti-propagandă rusă, după ce Igor Dodon a refuzat să facă acest lucru repetat, iar CCM  l-a suspendat temporar din funcție, iar atribuțiile în acest sens au fost preluate de președintele Legislativului.

CITEȘTE ȘI:

Ceremonia de învestire în funcție a celor șapte noi membri ai Guvernului Filip, în câteva imagini: Emoții și momente importante (GALERIE FOTO)

De astăzi, avem noi miniștri în Guvern. Candu a semnat decretele de numire în funcție (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7699 0.6414%
USD USD 16.7372 0.3784%
RUB RUB 0.2727 1.7158%
RON RON 4.2756 0.8111%
UAH UAH 0.6425 0.7369%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile