Logo Realitatea.md

Noul serviciu de Asistență Stradală, instituit la Chișinău, va urmări siguranța copiilor care cerșesc sau consumă droguri

09 August 2018, 09:14 // Societate

La Chișinău va fost instituit Serviciul Asistență Stradală și va funcţiona în subordinea Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului. Noul serviciu este creat în scopul consolidării sistemului de protecţie a copiilor, în special a celor care vagabondează, cerşesc, consumă substanţe toxice / narcotice sau practică prostituţia.

Imagine simbol: reporterntv.ro

Potrivit autorităților, în cadrul noii structuri vor activa psihopedagogi, psihologi, asistenți sociali, voluntari etc. Serviciul va fi finanţat din sursele bugetului municipal Chișinău, precum și din mijloace proprii (donații, granturi, sponsorizări).

Serviciul Asistenţă Stradală va organiza activități de informare, sensibilizare, activități socio-educative, inclusiv în cadrul centrelor comunitare pentru copii, dar şi activităţi de asistență socială, precum identificarea copiilor în situație de risc în stradă, evaluarea complexă a cazurilor parvenite în adresa Serviciului, documentarea beneficiarilor și stabilirea statutului acestora, plasamentul de urgență sau planificat al beneficiarilor, școlarizarea lor şi comunicarea cazurilor identificate către autorităţile tutelare.

Obiectivele operaţionale ale serviciului sunt identificarea copiilor aflaţi în stradă, reducerea numărului copiilor aflaţi în stradă şi reintegrarea lor. Noul serviciu va funcţiona între orele 8:00 - 24:00.

De menţionat că Serviciul Asistență Stradală va conlucra cu organele afacerilor interne şi, în mod special cu  Birourile Siguranță Copii din cadrul inspectoratelor de poliție de sector din municipiul Chișinău în vederea identificării copiilor și soluționarea cazurilor. 

În anul 2017, au fost organizate 132 de razii de depistare a copiilor aflaţi în situaţii de risc în stradă, fiind găsiți 94 de copii: 16 din municipiu, iar 78 din alte localităţi. 95% din copiii identificaţi în stradă pe parcursul anului trecut au fost plasaţi în centrele de plasament de mai multe ori. 

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.4579%
USD USD 17.4521 0.2130%
RUB RUB 0.2364 -0.1267%
RON RON 4.3476 0.4482%
UAH UAH 0.6167 0.0324%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile