Logo Realitatea.md

O amplă campanie de informare și educare a cetățenilor despre noile modificări electorale a fost lansată de CEC (VIDEO)

17 Aprilie 2018, 13:09 // Societate

Comisia Electorală Centrală (CEC) și Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) au lansat astăzi Campania „Democrația contează”, acțiune care va fi desfășurată pe parcursul anului curent și în întreaga țară, pentru a educa și informa cetățenii despre noile modificări electorale.

Campania „Democrația contează” este lansată pentru a crește interesul cetățenilor pentru procesele electorale și a ridica nivelul activismului civic. Totodată, acțiunile au fost planificate, inclusiv în contextul modificărilor făcute la legislația electorală anul trecut și a necesității informării cetățenilor privind sistemul electoral mixt ce va fi utilizat pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare ordinare. Strategia de comunicare pune un accent deosebit pe informarea directă a alegătorilor, inclusiv a celor din diasporă.

În acest sens, este deja în derulare o campanie mobilă de informare electorală în teritoriu. Reprezentanții CEC și CICDE participă la întâlniri cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale, ai serviciilor desconcentrate, dar și alegători pentru a explica mecanismul alegeri parlamentare din toamna acestui an. În total, vor fi organizate întâlniri în cel puțin 16 circumscripții electorale, fiind invitați peste 8 mii de participanți din toată Republica Moldova. Microbuzul personalizat al campaniei va face turul întregii țări, iar subiectele discuției vor fi: noile modificări ale Codului Electoral, informații cu privire la noile proceduri electorale, importanța participării la vot, rolul funcționarilor electorali, liderilor locali și ai diasporei etc. În cadrul întâlnirilor sunt distribuite un șir de materiale informative (Ghidul Electoral, Broșura CICDE - Democrația se învață, postere etc.). 

De asemenea vor fi organizate o serie de activități pentru tinerii alegători: instruiri electorale și lecții tematice în instituțiile de învățămînt din țară;  seria de jocuri intelectuale „Ce? Unde? Când?”; dezbateri electorale; școli electorale; forumuri regionale pentru tineri etc. La toate punctele de trecere a frontierei, vor fi distribuite cetățenilor, care vin și pleacă din țară, pliante informative privind noul sistem electoral, procedura de alegeri peste hotare, etc. Vor fi pregătiți brand ambasadori și create puncte focale în domeniul electoral, care vor fi implicați în diseminarea informațiilor privind procesul electoral.

Campania „Democrația contează” este desfășurată de CEC și CICDE, în cadrul Proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasadei Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și al Ambasadei Olandei prin Programul Matra.” Acțiunea este realizată și cu suportul mai multor instituții naționale.

Citeste tot despre: campanie, CEC, CICDE, Democrația Contează
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9105 0.0000%
USD USD 16.6386 0.0000%
RUB RUB 0.2482 0.0000%
RON RON 4.0576 0.0000%
UAH UAH 0.5989 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)