Logo Realitatea.md

O companie a oferit Primăriei Chișinău 3 apartamente, în schimbul unei datorii. Locuințele au fost repartizate, iar datoria așa și nu a fost stinsă

21 Ianuarie 2018, 17:38 // Economie

O companie de construcții din Chișinău a oferit Primăriei capitalei trei apartamente, în schimbul unei datorii de peste patru milioane de lei, pentru arendarea unui teren. Tranzacția a fost aprobată de Consiliul Municipal, apartamentele au fost de mult repartizate, însă datoria agentului economic nu a fost stinsă. Mai mult, în prezent, municipalitatea se află în litigiu cu antreprenorul. 

Potrivit Moldovacurata.md, decizia de a primi apartamentele din partea companiei „Glorinal” în schimbul datoriei a fost aprobată de CMC în anul 2012. Blocul locativ se află pe strada Trandafirilor din sectorul Botanica, iar suprafața totală a locuințelor este de 275 m.p.

Totuși, de atunci și până în prezent, această datorie nu a putut fi înregistrată ca achitată din cauză că o astfel de modalitate de plată a datoriilor la buget este interzisă și tehnic, nu poate fi înregistrată. Plățile și datoriile în sistemul bugetar se achită doar prin virament și sunt înregistrate în sistemul trezorerial. Alte modalități de plată, inclusiv achitările reciproce, acest sistem nu prevede. În pofida avertizărilor că tranzacția contravine legii, factorii de decizie din Primărie au insistat pe realizarea „barter-ului”, scrie sursa citată. 

Astfel, în anul 2016, compania de construcții a fost acționată în judecată de Direcția juridică a Primăriei, la solicitarea Direcției arhitectură, pentru datoria de patru milioane de lei și plus 24 de mii de lei penalități. 

„A fost o lipsă de comunicare referitor la acest subiect între Direcția finanțe, Direcția funciară din cadrul Direcției arhitectură și Direcția locativ-comunală. Noi am fost sesizați de una dintre aceste direcții, am intervenit în instanță, ca apoi să aflăm că au fost anumite acțiuni, prin care prin compensare s-au stins acele datorii. Acum am făcut un șir de note informative, inclusiv la factorii de decizie a Primăriei municipiului Chisinău, și la toate subdiviziunile pentru a identifica soluția. De fapt, soluția a fost identificată și mai demult. Există un proiect de decizie prin care Consiliul Municipal urmează să se expună și să aprobe aceste compensații sau să soluționeze acest caz, ca până la urmă și litigiul în judecată să fie finalizat”, a declarat Valeriu Bogdan, șeful Direcției asistență juridică, pentru Moldovacurata.md.

Potrivit sursei citate, aparamentele în cauză au fost repartizate juecătoarei Maria Țurcan, interpretei Nina Crulicovschi și regretatului interpret Anatol Dumitraș. 

Citește articolul în întregime pe Moldovacurata.md.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile