Logo Realitatea.md

O cunoscută activistă anticorupţie din Ucraina a murit la trei luni după ce a fost atacată cu acid

05 Noiembrie 2018, 13:25 // În lume

Militanta anticorupţie Katerina Handziuk, în vârstă de 33 de ani, consilieră a primarului din oraşul ucrainean Herson, a murit duminică la spital, ca urmare a rănilor suferite la sfârşitul lunii iulie, când a fost atacată cu acid în faţa casei sale. Decesul său a fost confirmat de şeful poliţiei din Kiev, Andrii Krişcenko, dar şi de apropiaţi ai activistei, relatează unian.info şi AFP. 

Potrivit unui anunţ postat pe Facebook de un grup care publica frecvent informaţii despre starea femeii, dar şi despre ancheta în cazul acestui atac, „detalii vor fi disponibile în curând“. 

Katerina Handziuk, care a denunţat corupţia din filiala regională a Ministerului ucrainean de Interne, a fost spitalizată imediat după atacul din data de 31 iulie, în urma căruia a suferit arsuri pe aproximativ 30% din suprafaţa corpului. A fost operată de 11 ori, însă, în cele din urmă, organismul său a cedat, notează Adevarul.

Potrivit unor informaţii apărute în presa din Ucraina, însă neconfirmate oficial, Handziuk ar fi murit din cauza unui cheag de sânge format în urma intervenţiilor la care a fost supusă.

În ancheta privind atacul cu acid din iulie, tratat acum drept crimă cu premeditare, poliţia a avut în vedere până acum cinci suspecţi. 

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a cerut reprezentanţilor forţelor de ordine „să facă tot posibilul pentru a-i găsi pe criminali“.  

În acest timp, comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, a scris pe Twitter că „atacurile împotriva activiştilor societăţii civile sunt inacceptabile“.


CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile